Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm. A venit sezonul rinitelor, cum ne putem apăra

Alergia la ambrozie afectează peste 5% dintre români, iar perioada august-octombrie este perioada în care suntem cel mai predispuși la această afecțiune.

30 aug. 2021, 22:15
Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm. A venit sezonul rinitelor, cum ne putem apăra

Alergia la ambrozie

este o afecțiune exrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populațoa țării noastre. Persoanele alergice la ambrozie sunt în număr aproape la fel de mare precum cei care suferă de diabet zaharat.

Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.

Deși persoanele alergice consideră că primăvara este perioada în are polenul îi poate afecta cel mai mult, ambrozia are o perioadă maximă de polenizare în perioada august-septembrie și poate dura până în luna octombrie. În perioada august-octombrie, ambrozia poate cauza rinita alergică, cunoscută și sub denumirea de „febra fanului”.

Specia de ambrozie cea mai răspândită în țara noastră și care se face vinovată de alergiile românilor este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută popular sub denumirea de iarbă de paragină.

Răpândirea polenulu se face cu ajutorul vântului, iar o singură plantă poate elibera miliarde de particule de polen si pana la 30.000 de semințe, care pot rămâne în stare germinativă timp de 40 de ani.

Alergia la polen: Simptome și metode de prevenție

Persoanele pot dobândi foarte ușor alergie la polen, este îndeajuns 30 de particule de polen/m3 pentru a cauza reacții alergice. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar și de  1-2 graunciori de polen/m3.

Alergia la ambrozie survine în general în urma expunerii la polen pe o perioadă mai îndelungată de 3-4 ani. Primele simptome la care trebuie să fim atenți sunt stranutul, congestia nazală (nasul înfundat), secreția nazală apoasă, cefaleea, ochii iritați, senzația de mâncărime în gât.

Diagnosticul pentru alergie la polen este pus de medicul alergolog, printr-un test pe suprafața pielii sau prin intermediul unei analize cu antigen.

Persoanele dianosticate cu alergiela ambrozie ar trebui să ia medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de polenizare.

În sezonul ambroziei ar trebui să te expui dimineața, când nivelurile de polenizare sunt cele mai ridicate. Un alt mod de a evita expunerea la polen este renunțarea la aparatele de aer condiționat, închiderea ferestrelor și diminuarea timpului petrecut în aer liber.

Polenul fi transportat în casă și prin intermediul hainelor, așa că este recomandat să îți schimbi îmbrăcămintea imediat cum vii acasă și să te speli pe mâini.