Amendă imensă pentru românii de la bloc care nu au montate repartitoare de căldură

Ce amendă riscă românii care locuiesc la bloc, după ce repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii. Măsura ar putea fi amânată, cu încă un an, potrivit unei noi propuneri legislative.

21 nov. 2023, 16:54
Amendă imensă pentru românii de la bloc care nu au montate repartitoare de căldură
Amenzi uriașe pentru românii de la bloc care nu au montate repartitoare

Românii care locuiesc la bloc și  sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați prin lege să-și monteze repartitoare de căldură pentru a măsura consumul de energie.

Montarea repartitoarelor de căldură se face pe fiecare calorifer în parte. Instalarea acestora este obligatorie atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor de firme.

Cetățenii aflați în această situație au parte  și de o veste bună. Astfel, consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuiau să aibă, până la data de 31 decembrie 2023, contoare individuale de cădură sau repartitoare.  Lucrurile s-ar putea schimba.

Citește și: Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură, amânată cu un an

Măsura s-ar putea amâna, în ceea ce-i privește pe românii care locuiesc la bloc, iar montarea repartitoarelor de căldură în apartamente s-ar putea prelungi cu un an, până la 31 decembrie 2024, potrivit unei propuneri legislative.

„Propunerea legislativă are în vedere şi prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. In plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor.” , arată nota de fundamentare a proiectului.

În propunerea legislativă se mai arată că prețul pentru achiziționarea și instalarea unui repartitor precum și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică este de aproximativ 125 de lei pentru fiecare radiator, deci poate ajuge la 750 de lei pentru un apartament cu patru camere. Prețul unui repartitor este de 70 de lei.

Citește și: Vești bune pentru românii care stau la bloc! Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură

Inițiatorii propunerii legislative doresc compensarea costului achiziției și montării dispozitivelor pentru categoriile vulnerabile

Numai în Capitală sunt peste 275.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel de sisteme. Cei ce nu se vor conforma riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. 

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță ANRE.