Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege propus de Guvern privind carantina şi izolarea adoptat joi de Camera Deputaţilor. Iniţial, plenul Senatului, cameră decizională, urma să dea vot tot vineri pe propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă în Parlament. Ulterior, s-a decis amânarea votului pentru sâmbătă.
Romania TV
10 iul. 2020, 08:04
Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea infectaţilor cu COVID-19, modificat la Senat. Votul final a fost amânat pentru mâine

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat vineri că proiectul Guvernului referitor la carantină şi izolare va fi dezbătut de Comisia juridică „atât timp cât va fi nevoie”, precizând că este necesar şi un aviz al CSM, dat fiind că este vorba şi despre proceduri judiciare. El a precizat că începând de sîmbătă va fi convocat plenul Senatului.

„Cu puţin timp în urmă, am încheiat Biroul permanent. Comisiile au termen azi până la ora 14.00 pentru aviz. Comisia juridică se va reuni la ora 14.00. Prin decizie am stabilit organizarea plenului Senatului, începând de mâine, în fiecare zi, de la ora 12.00, până pe 15 inclusiv. Sigur asta nu înseamnă că vom avea în fiecare zi şedinţă la plen, doar că ne dorim o dezbatere de calitate serioasă. E nevoie de această modificare de program. După cum ştiţi, dezbaterea nu s-a încheiat la acest proiect de lege. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Ne trimite o lege slabă, ca sa fiu indulgent. E inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Conform preşedintelui interimar al Senatului, este nevoie de mai multe modificări, e nevoie de competenţe juridice, constituţionale, dar şi medicale.
„Am invitat azi la Comisia juridică să partice la dezbatere CSM, Ministerul Justiţiei şi asociaţiile care se ocupă de protejarea pacienţilor”, a anunţat el, adăugând că e numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situaţie.
„Ştiau foarte bine că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin, de Guvern. Parlamentul s-a mobilizat destul de rapid, dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care să nu poată fi aplicat. Nu e o lege doar pentru pandemia de COVID, e o lege cu caracter general, aşa cum îi spune şi titlul, „măsuri de risc biologic şi epidemiologic”, a subliniat Cazanciuc.

Unul dintre amendamente aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării.

„izolarea – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor şi tratamentul aplicat pe baza consimţământului persoanelor infectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen şi asimptomatice în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării, numai dacă acest tratament se impune, şi reducerii gradului de contagiozitate, de alte persoane, la domiciliu/în locaţia declarată de către persoana izolată sau în spaţii special desemnate de către autorităţi,stabilită prin act emis de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”, arată amendamentul social-democratului, din tabelul pe care vor discuta senatorii Comisiei juridice, obţinut de News.ro.

În varianta adoptată de Camera Deputaţilor, izolarea era definită ca: „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

Un alt amendament aparţine senatorului PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia juridică, care introduce un nou alineat în proiectul de lege şi care prevede că: „Prin derogare de la art. 297 din OUG 97/ 2019 privind Codul administrativ, bunurile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret pot fi utilizate pentru carantinarea persoanelor în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cheltuielile efectuate pentru carantinare se suportă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ministerul Finanţelor Publice va suplimenta în mod corespunzător bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului cu sumele aferente chetuielilor efectuate cu carantinarea persoanelor”, conform tabelului de amendamente pe care vor discuta, vineri, senatorii jurişti.

Surse politice au precizat, pentru News.ro, că este posibil să mai apară amendamente care să fie luate în discuţie de către Comisia juridică a Senatului.

Comisia juridică urmează să adopte, vineri, un raport pe proiectul de lege privind carantina. Pe parcursul acestei zile ar trebui să fie convocat şi Biroul permanent al Senatului, care să ia cunoştinţă de raport şi să introducă pe ordinea de zi a plenului tot vineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea.

Deputaţii au operat numeroase modificări la proiectul propus de către Executiv, între acestea fiind modificarea definiţiilor pentru termeni importanţi cum ar fi carantina, izolarea sau persoana bolnavă.

Carantina se dispune de către DSP, prin decizie motivată, nominal pentru fiecare persoană. Izolarea este definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici