Amendamentul USR de amânare a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari a fost acceptat de Guvern

Guvernul Orban a acceptat un amendament depus de USR la legea bugetului privind amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, informează G4Media.ro

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 09:21
Amendamentul USR de amânare a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari a fost acceptat de Guvern

Premierul Ludovic Orban a primit, în această dimineață, o delegație a USR condusă de Dan Barna, pentru a discuta despre amendamentele USR la legea bugetului. „O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puțin un an, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu s-ar mai fi putut face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogarea acestui termen”, a declarat Dan Barna.

Conform Codului Administrativ, începând cu 1 ianuarie 2020, toate persoanele care, după 1992, au deţinut cel puţin un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani, 3 mandate). Cererile pentru obținerea pensiei speciale trebuie trimise la Ministerul Finanțelor până la data de 31 mai 2020. Pensia specială a aleșilor locali se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public și este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Pentru a putea beneficia de această indemnizație, aleșii locali trebuie să îndeplinească unele condiții precum vârsta standard de pensionare sau vârsta standard de pensionare redusă. De asemenea, trebuie ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie. Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna ianuarie a anului următor depunerii solicitării.

 

Citește și:

 

Întâlnire Orban-Barna, la Guvern. USR a depus peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020