Ameninţări de război: Artileria israeliană a tras 32 de obuze spre Liban

Israelul a amenințat că va înăspri represaliile împotriva Libanului în cazul lansării unor noi proiectile, după ce a replicat cu o salvă de obuze la mai multe tiruri duminică dimineață, scrie AFP.

RomaniaTV.net
29 dec. 2013, 23:03

Potrivit Națiunilor Unite, artileria israeliană a tras 32 de obuze spre zona de unde au fost lansate rachetele, în regiunea Arqoub din Libanul de Sud. De ambele părți, proiectilele au căzut în zone nelocuite, fără să se înregistreze victime omenești sau pagube materiale.

„Nu vom tolera lansarea de proiectile dinspre Liban asupra teritoriului nostru (…). Considerăm că guvernul libanez și armata acestuia sunt responsabili pentru tirurile de (duminică) dimineață”, a afirmat ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, într-un comunicat.

„Armata israeliană a reacționat cu un tir masiv de obuze spre sectorul de unde au fost lansate rachetele. Dacă va fi necesar, ea va acționa și mai dur”, a avertizat demnitarul israelian.

„Nu recomand nimănui să pună la încercare răbdarea noastră și hotărârea de a apăra siguranța populației israeliene”, a avertizat Moshe Yaalon.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat puternica organizație șiită libaneză Hezbollah, inamic jurat al Israelului.

„Hezbollahul amplasează mii de proiectile și rachete în mijlocul populației civile. Comite astfel o dublă crimă de război sub patronajul guvernului libanez și al armatei acestuia care nu întreprind nimic”, a subliniat prim-ministrul israelian într-un comunicat dat publicității de biroul său.

„Știm că Iranul, care continuă să ajute guvernul sirian să comită masacre împotriva propriului poporului și să înarmeze organizații teroriste din străinătate, se află în spatele Hezbollah”, a adăugat el.

Potrivit postului public de radio, au fost trase patru proiectile, dar numai unul dintre ele a căzut pe teritoriul israelian, în timp ce restul au explodat în Liban, în vecinătatea frontierei. AGERPRES