Ameninţare cu BOMBĂ în Capitoliu. Clădirea Congresului american şi Casa Albă au fost evacuate

Poliţia care asigură paza clădirii Congresului Statelor Unite a primit, marţi, o alertă cu bombă, atât cât priveşte Congresul, cât şi Casa Albă, reşedinţa prezidenţială, ceea ce a determinat evacuarea parţială a complexului Capitoliului şi a Casei Albe, informează presa americană.

09 iun. 2015, 18:57

După ameninţarea cu bombă, Secret Service a evacuat sala de presă din interiorul Casei Albe, unde jurnaliştii aveau briefing-ul de presă, de după-amiază. Toate acestea s-au produs în jurul orei locale 14:000, după aproximativ o jumătate de oră de când jurnaliştii erau în sală.

Agenţi ai Secret Service a intrat în sala de presă chiar în timp ce un jurnalist îl punea întrebări secretarului  de presă al Casei Albe, Josh Earnest, despre securitatea cibernetică. Jurnaliştii au fost evacuaţi imediat şi au revenit după o jumătate de oră.

Celelalte încăperi ale Casei Albe nu au fost evacuate, Preşedintele Barack Obama se afla înaltă parte a Casei Albe în timpul evacuării şi a rămas acolo până când agenţii de securitate au terminat cercetările. Secretarul de presă al Casei Albe a spus că el nu a fost informat despre nicio ameninţare la adresa preşedintelui american.

Autorităţile americane au făcut cercetări, dar nu au descoperit niciun dispozitiv exploziv, niciun pachet suspect, aşa cum se menţiona în apelul anonim de ameninţare, a anunţat Poliţia Capitoliului.

Purtătoarea de cuvânt Kimberly Schneider a declarat că poliţiştii au cercetat o încăpere din clădirea Dirksen şi curtea clădirii Russell, ambele obiective aflându-se în apropierea Capitoliului, dar nu au descoperit nimic suspect, potrivit Reuters.

Oamenii nu au fost evacuaţi din clădirea Russell, unde se raportase că s-ar fi adus un răcitor de alimente suspect, acesta fiind ceea ce, în telefonul anonim de ameninţare, ar fi fost „pachetul suspect”, a mai spus Schneider. În schimb, în clădirea Dirksen, evacuarea a întrerupt audierile în Senat cu privire la Administraţia Securităţii Transporturilor, potrivit nationajournal.com.

Citeşte şi Alarmă în Congres. Politicienii americani au fost evacuaţi

„Ameninţarea s-a dovedit a fi falsă”, le-a declarat senatorul republican Ron Johnson jurnaliştilor. El a revenit în clădire, după ce poliţiştii au încheiat acţiunea şi a continuat audierile.

Nu este pentru prima dată când Congresul american este ţinta unor ameninţări cu dispozitive explozi0ve. În mai, o alearmă asemănătoare s-a dovedit a fi, de asemenea, falsă.