AMENINŢARE de la Phenian: Armata nord-coreeană va ataca navele militare sud-coreene

Coreea de Nord a anunțat vineri că este pregătită să deschidă focul pe loc și fără somație asupra unor nave militare sud-coreene care încalcă - potrivit Phenianului - frontiera maritimă dintre cele două țări, în Marea Galbenă.

08 mai 2015, 08:42
AMENINŢARE de la Phenian: Armata nord-coreeană va ataca navele militare sud-coreene

Armata Populară Coreeană (KPA), numele oficial al forțelor de la Phenian, a anunțat că 17 ambarcațiuni sud-coreene de patrulare rapidă au intrat în apele teritoriale nord-coreene în prima săptămână din luna mai ‘sub pretextul’ interceptării unor vase de pescuit chineze.

Într-un comunicat numit ‘Avertisment special și urgent’, KPA a anunțat că, de acum înainte, ‘va deschide focul pe loc și fără niciun avertisment în prealabil’ asupra oricărei nave sud-coreene care va fi percepută că ar fi intrat în apele teritoriale nord-coreene.

În cazul în care armata sud-coreeană va riposta, KPA va lansa noi ‘tiruri de represalii’ împotriva acestor nave, potrivit comunicatului difuzat de KCNA, agenția de presă oficială nord-coreeană.

Citeşte şi Ameninţări de la Phenian: Coreea de Nord avertizează că va DESCHIDE FOCUL. Care este motivul

Cele două Corei nu sunt de acord asupra amplasării graniței maritime în Marea Galbenă. De la încheierea războiului din Coreea (1950-1953), marcată doar printr-un armistițiu, Phenianul și Seulul sunt tehnic în stare de război, potrivit România TV.

În replică la comunicatul KPA, Ministerul Apărării de la Seul a dezmințit categoric orice incursiune a navelor sud-coreene și a acuzat Phenianul de intensificare a tensiunilor în zonă.

Granița maritimă intercoreeană a fost teatrul unor înfruntări armate de scurtă durată, dar violente în 1999, 2002 și 2009.