AMENINŢARE FĂRĂ PRECEDENT pentru Europa. „S-a declarat RĂZBOI!”

Jihadismul terorist constituie o "amenințare directă" pentru securitatea Europei. Afirmaţia aparţine premierului francez Manuel Valls.

RomaniaTV.net
21 feb. 2015, 13:26
AMENINŢARE FĂRĂ PRECEDENT pentru Europa. „S-a declarat RĂZBOI!”

Terorismul, politica externă şi ocuparea forţei de muncă în Europa au fost printre principalele subiecte ale unei reuniuni a liderilor social-democraţi europeni ce a avut loc în Spania, la Madrid.

Cu acest prilej, prim-ministrul Franţei, Manuel Valls, a evocat riscul uriaş pe care îl reprezintă mişcarea jihadistă pentru Europa, în lumina tragediilor care au marcat Franţa la începutul acestui an.

Este nevoie de luciditate pentru a explica opiniei publice că terorismul jihadist s-a instalat în societățile noastre occidentale”, a declarat Valls, evocând atacurile teroriste comise de la începutul anului în Franța și Danemarca.

Șeful guvernului de la Paris a menționat că 3.000 de indivizi aflați pe teritoriul Franței au atras atenția serviciilor de securitate franceze prin potențialul lor de radicalizare și a insistat asupra analizării acestei situații, alături de apariția unui ”islamo-fascism”, o combinație de ”totalitarism” și de ”fanatism islamist”.

„‘Islamismul radical ne-a declarat război”, a spus Manuel Valls.

El a subliniat necesitatea consolidării mijloacelor de luptă antiteroristă și a protejării mai eficiente a frontierelor Europei, în special prin crearea unui registru comun european cu datele pasagerilor (PNR) și prin controale la intrarea în spațiul Schengen.