Amenzi de 10.000 de lei dacă nu respecți această regulă la coadă. Se aplică și în parcări!

Femeile însărcinate și cele cu copii de până la cinci ani vor avea de acum încolo prioritate în magazine sau instituții publice. Noua lege urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis, apoi publicată în Monitorul Oficial.

27 sept. 2023, 22:21
Amenzi de 10.000 de lei dacă nu respecți această regulă la coadă. Se aplică și în parcări!

Femeile însărcinate și persoanele care sunt însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor primi protecție de la statul român, cei care nu respectă regulile riscând amenzi uriașe. Potrivit noului proiect de lege, aceste categorii vor avea prioritate la ghișee/ caserii/case de marcat de la orice unitate unitate publică sau privată.

De asemenea, nu vor sta la cozi în instituțiile publice. De asemenea, magazinele și instituțiile sunt obligate de acum încolo să lipească afișe în care să anunțe prioritatea de care beneficiază persoanele care au copii mici și femeile gravide. În plus, în parcările de lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor vor trebui amenajate spații destinate mașinilor folosite de femeilor însărcinate și persoanele însoțite de copii mai mici de cinci ani.

Măsuri de protecție pentru femeile însărcinate. Ce amenzi vor fi date

Noul proiect de lege stabilește și amenzile pe care le vor primi cei care nu respectă legea. Astfel, cei care nu acordă prioritate femeilor însărcinate sau celor care au copii mai mici de cinci ani vor primi amenzi între 200-1000 de lei. Dacă nu vor fi amenajate locuri de parcare amenzile vor putea ajunge până la 10.000 de lei.

Vouchere de 15.000 de lei de la stat. Deja, 10.000 de familii au primit banii pe card
Aceeași amendă o vor primi și șoferii care vor parca pe locurile rezervate acestor categorii de persoane. Excepție fac angajații Ministerului Afacerilor interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență care își exercită de serviciu.

10.000 de lei amendă pentru cei care nu amenajează locuri de parcare pentru aceste categorii de persoane
„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, se arată în expunerea de motive.

Marcel Ciolacu în Parlament: „Nu încasăm taxe și ne împrumutăm la nesfârșit! Toată lumea va plăti în funcție de cât câștiga! Nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei”

Au votat „pentru” acest proiect 259 de deputaţi, doi „împotrivă”, iar şapte s-au abţinut. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.