Amenzi de 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege. Sute de mii de români sunt vizați

Ne apropiem de vară și pe terenurile din București și din jurul capitalei și-a făcut deja apariția ambrozia. Autoritățile locale au început controale și dau deja avertismente. Nerespectarea legislației în vigoare vă poate aduce amenzi de până la 20.000 lei.

26 mai 2023, 09:47
Amenzi de 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege. Sute de mii de români sunt vizați

Vremea caldă aduce cu ea nu numai bucuria de a petrece timp în aer liber, ci și probleme de sănătate pentru unii români. Din ce în ce mai mulți oameni au dezvoltat alergii la ambrozie. Creșterea numărului de persoane care ajung la medic din cauza acestei plante a determinat autoritățile să dea o legea prin care să oblige persoanele sau firmele deţinătoare de terenuri să le curețe și să distrugă ambrozia. În aceste condiții, românii proprietari de terenuri riscă amenzi usturătoare dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii tot mai multor persoane.

Citește și: Românii alergici la ambrozie trebuie să aibă mare grijă. Un specialist atrage atenţia: „80% dintre pacienții cu alegeri la ambrozie pot dezvolta astm bronșic”

Legislația din România obligă firmele și persoanele fizice proprietare de terenuri să le cureţe anual de ambrozie. În fiecare an, autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu fac controale în țară.

Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

În perioada 1 – 15 iulie, vor fi trimise primele avertismente către proprietarii de terenuri cu ambrozie. Dacă nu se conformează, începând cu 16 iulie și până la 31 octombrie, proprietarii de terenuri cu ambrozie care nu s-au conformat avertismentelor date de autorităţile locale pot fi amendaţi.

Citește și: Românii cu alergie la ambrozie trebuie să aibă mare grijă. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: Reacția alergică declanșată poate fi letală!

 

Amenzi de 20.000 lei pentru cei care nu curăță terenurile de ambrozie

Amenzile pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie pot ajunge până la 20.000 lei. Mai exact, Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

Ambrozia este un soi de plantă care înfloreşte în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariţia problemelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie. Cunoscută şi sub denumirea de „febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul ambroziei, care se elimină în aer.

Alergia la ambrozie este o afecțiune exrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populația țării noastre.

Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.

Deși persoanele alergice consideră că primăvara este perioada în are polenul îi poate afecta cel mai mult, ambrozia are o perioadă maximă de polenizare în perioada august-septembrie și poate dura până în luna octombrie. În perioada august-octombrie, ambrozia poate cauza rinita alergică, cunoscută și sub denumirea de „febra fanului”.

Specia de ambrozie cea mai răspândită în țara noastră și care se face vinovată de alergiile românilor este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută popular sub denumirea de iarbă de paragină.