Amenzi de la Poliție pentru românii care nu-și asigură locuințele împotriva dezastrelor. Asigurarea facultativă scade impozitele

Numărul românilor care nu-și asigură locuințele împotriva dezastrelor este în creștere. Autoritățile vor să convingă tot mai mulți români să își facă asigurări.

01 mart. 2023, 16:15
Amenzi de la Poliție pentru românii care nu-și asigură locuințele împotriva dezastrelor. Asigurarea facultativă scade impozitele

Un proiect legislativ care vizează modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost pus marți în dezbatere la Senat. Proiectul prevede ca amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței să fie aplicate de către polițiști, nu de către primari, așa cum stabilește legea în prezent.

Apoi, proiectul vizează și modificarea Codului fiscal, astfel încât, în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat pentru acestea să se majoreze cu 10%.

Citește și: Nicu Marcu, ASF, avertisment pentru reprezentanții companiilor de asigurări: “Să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate”

Pe de altă parte, în cazul clădirilor rezidenţiale asigurate facultativ, impozitul pentru acestea se va reduce cu 10%.

Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, dar, potrivit datelor din expunerea de motive, „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”.

Citește și: Românii sunt şocaţi de scumpirile asigurărilor auto: „Suntem proşti că le plătim, nu înţeleg de unde preţurile astea aberante”

De asemenea, inițiatorii măsurilor susțin că, „potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriul în prezent”.