Românii sunt şocaţi de scumpirile asigurărilor auto: „Suntem proşti că le plătim, nu înţeleg de unde preţurile astea aberante”

Anul 2023 vine cu scumpiri pe toate planurile, iar asigurările auto nu au fost ocolite. Astfel, în funcție de vârsta, istoricul și mașina șoferului, acesta poate ajunge să achite chiar și dublu asigurarea pentru automobil, în comparație cu cât se plătea anul trecut.

07 feb. 2023, 22:04
Românii sunt şocaţi de scumpirile asigurărilor auto: „Suntem proşti că le plătim, nu înţeleg de unde preţurile astea aberante”

Prețurile pentru poliţele de asigurare obligatorie au crescut vertiginos, după ce autoritățile au majorat contribuțiile pe care firmele de asigurări trebuie să le vireze la fondul de garantare a asiguraților după falimentul City Insurance.

În plus, societățile de asigurare au libertate totală în fixarea tarifelor cu care vând RCA din vara anului trecut. Acestea folosesc noi criterii care influențează prețul asigurării, potrivit Ziare.com.

Doi șoferi de aceeași vârstă care conduc același tip de mașină și au aceeași încadrare în sistemul bonus malus pot ajunge să plătească prime diferite pentru o poliță RCA cumpărată de la același broker și emisă de aceeași societate de asigurări.

Există deja diferențe și de la simplu la dublu, pentru că firmele de asigurare au introdus în calculul tarifelor RCA criteriul zonal.

Astfel, dacă mașina asigurată este înmatriculată într-o localitate sau județ cu frecvență și severitate mare a accidentelor, prima de asigurare va fi mai mare decât cea standard, în timp ce șoferii din localitățile cu daunalitate mai scăzută decât media sunt bonusați.

Firmele de asigurare își calculează prețurile în așa fel încât să poată acoperi plata daunelor și să realizeze și profit. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și costurile sunt mai mari și invers.

Citeşte şi: Chipsuri retrase de la vânzare din magazinele Mega Image din cauza conținutului ridicat de acrilamidă

Șoferii care trebuie deja să își reînnoiască polițele RCA au aflat cât au de plătit. Este cazul relatat de un român care a descoperit că suma de plată a crescut cu încă 400 de lei, de la un an la altul, după cum a scris pe Reddit.

„Vreau și eu să mă plâng de ceva, anul trecut am dat pe asigurarea la mașină 1600 de lei, acum la aceeași firmă, care are și cel mai pic preț, costă 2000 de lei. Cred că o să merg cu autobuzul de acum”, este comentariul acestuia.

Pe lângă acesta, alte zeci de comentarii pe aceeaşi temă au apărut de la românii furioşi pe creşterea vertiginoasă a preţurilor, căreia nu-i găsesc justificare:

„Eu în condiții asemănătoare de la 1950 anul trecut, la 3200 anul asta. Același asigurător și aceeași perioadă.”

„Practic suntem proști că le plătim, nu înțeleg de unde prețurile astea aberante, vor fi mai mulți ce vor circula fără asigurare.”

Citeşte şi: România ar putea primi anual 10 milioane de turiști străini. Este nevoie de un buget de promovare turistică de 20 de milioane de euro