Amenzi de până la 100.000 de euro pentru vânzarea cu un preţ mult prea mic a proprietăţilor imobiliare

Autoritățile fiscale din Spania intensifică monitorizarea tranzacțiilor imobiliare în contextul în care există suspiciuni privind operațiuni frauduloase.

07 apr. 2024, 11:39
Amenzi de până la 100.000 de euro pentru vânzarea cu un preţ mult prea mic a proprietăţilor imobiliare

O preocupare majoră pentru Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT) o reprezintă vânzarea de proprietăți la prețuri mult sub valoarea lor de piață, o practică care poate ascunde încercări de fraudare a impozitelor.

Conform informațiilor furnizate de portalul Idealista, operațiunile suspecte implică adesea transferuri de bani „la negru” sau semnarea de contracte de vânzare-cumpărare cu prețuri subevaluate. În ambele cazuri, proprietarii se confruntă cu riscul de a fi sancționați dur de către autoritățile fiscale spaniole.

Potrivit experților, situațiile în care prețul de vânzare este cu mult sub valoarea reală a imobilului sunt considerate alarmante de către AEAT, iar tranzacțiile pot fi supuse unei investigații amănunțite. Aceasta vine în contextul în care autoritățile sunt atente la potențialele infracțiuni de spălare a banilor și fraudă fiscală.

Citeşte şi: Locul din Europa unde se dau 23.000 de euro, o casă, dar și un teren pentru români. Condițiile pe care le cer autoritățile

Sancțiunile aplicate de Agenția Fiscală variază în funcție de procentul cu care prețul de vânzare este sub valoarea de piață a locuinței. Conform portalului imobiliar, dacă diferența este mai mică de 10%, s-ar putea aplica amenzi între 1.000 și 10.000 de euro. Pentru abateri mai grave, în care prețul este redus cu mai mult de 5%, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro, iar persoanele implicate pot fi chiar închise pentru o perioadă de până la 2 ani.

În contextul acestor măsuri severe, autoritățile spaniole își intensifică eforturile pentru combaterea fraudelor în sectorul imobiliar și pentru asigurarea respectării legilor fiscale. Conducerea AEAT îndeamnă proprietarii și agenții imobiliari să acționeze în conformitate cu legea și să evite practicile care ar putea fi considerate suspecte de către autorități.

Citeşte şi: Regele Charles a primit un verdict crunt din partea medicilor. Cât mai are de trăit suveranul Marii Britanii