Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Renovarea unui apartament după bunul plac al proprietarului, fără să țină cont de măsurile de siguranţă, riscă să vulnerabilizeze structura de rezistenţă a blocului. În cazul unui cutremur, urmările pentru locatari ar putea fi catastrofale.
Irina Dumitrescu
01 feb. 2025, 11:18
Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Deşi conştienţi de aceste riscuri, mulţi proprietari eludează legea. Nu neapărat din rea-voinţă, ci pentru că obţinerea tuturor autorizaţiilor durează mult, de la câteva luni până la un an.

Avizele sunt obligatorii indiferent de gradul de amplitudine a lucrării, oricât de mică ar fi modificarea făcută, chiar dacă nu vizează structura de rezistență a imobilului.

Citeste si Localitatea unde românii îşi pot cumpăra un apartament de trei camere cu preţul unui Logan la mâna a doua

Primul pas este obținerea unui certificat de urbanism. Acesta ne spune ce documente trebuie să avem pentru obținerea autorizației de construire.

În momentul în care beneficiarii se apucă de lucrări de construire au nevoie de anumite avize și acorduri, printre care și avizul asociației de proprietari, aviz de mediu, aviz de de la Electrica, aviz de la ApaNova ș.a.m.d.

De fiecare dată trebuie obținută o negație că nu se afectează structura de rezistență. Trebuie întocmit un memoriu tehnic și memoriul tehnic ne spune dacă necesită sau nu obținerea avizului. Am avut situații în care s-au desființat debarale, adică pereți neportanți, pereți de un singur strat de cărămidă și unde e necesară obținere autorizației de construire”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții în sectorul 1, pentru Europa Liberă

Ce prevede noua lege a asociaţiilor de proprietari

Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede faptul că pentru orice modificare în locuinţă, oricât ar fi de mică, trebuie înştiinţată asociaţia de proprietari. Lucru pe care nu mulţi proprietari îl fac.

Ceea ce nu se cunoaște este faptul că în noua lege a asociațiilor de proprietari, 196/2018, se menționează faptul că orice fel de astfel de modificări trebuie aduse la cunoștința asociației de proprietari – și nu se întâmplă.

Pe de altă parte, se menționează în mod clar că orice fel de lucrare trebuie realizată în condițiile legii”, afirmă Gabriel Pușcaș, avocat specializat în problemele asociațiilor de proprietari, pentru sursa menţionată anterior.

Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente

Pentru executarea neautorizată a lucrărilor în apartamente se acordă amenzi cuprinse între 1.000 lei și ajung până la 100.000 lei. Este vorba despre lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel.

Chiar şi după aplicarea de amenzi, proprietarul apartamentului care a executat lucrări ilegale este obligat să obţină avizele necesare. În acest scop, are la dispoziţie un interval cuprins între trei şi nouă luni.

Citeste si Anunț important pentru proprietarii de apartamente. Se mărește pragul neimpozabil pentru cei ce își închiriază locuința

În procesul verbal pe care îl întocmim, noi aplicăm și un termen de intrare în legalitate sau de obținere a autorizației”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții Sector 1.

Construirea ilegală sau modificările în construcția existentă pot avea drept urmare, în cele mai grave cazuri, o sesizare penală, dacă au loc într-o zonă protejată.

În cazul faptelor de natură penală, judecătorul este cel care trebuie să emită o ordonanță prin care să dispună sistarea lucrărilor considerate ilegale.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări