Amenzi de până la 15.000 lei pentru românii care stau la curte. Nu trebuie să facă asta sub nici o formă

În multe zone din România, în special în zone rurale, încă se păstrează tradiția arderii resturilor vegetale primăvara. Legislația din România interzice astfel de practici, dar cu toate acestea nu toți locuitorii respectă legea, riscând amenzi drastice.

16 mart. 2024, 01:45
Amenzi de până la 15.000 lei pentru românii care stau la curte. Nu trebuie să facă asta sub nici o formă
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care stau la curte. O greşeala banală te poate costa o avere!

Un obicei moștenit din străbuni legat de venirea primăverii, dar interzis de legislația din România vă poate aduce amenzi de până la 15.000 de lei. Și deși legea o interzice, în mai multe zone rurale încă se păstrează tradiția arderii resturilor vegetale în această perioadă. Consecințele pot fi devastatoare pentru mediu, dar și pentru buzunarele celor prinși de autorități.

Citește și: Localitatea din România unde o casă cu 4 camere, fântână în curte și teren de 2.000 metri pătrați costă 7.000 de euro

 

Amenzi de până la 15.000 lei pentru românii care stau la curte. Nu trebuie să facă asta sub nici o formă

Cu toate că legea interzice arderea resturilor vegetale din cauza riscului de extindere a incendiilor, dar și din cauza impactului pe care îl are asupra mediului, mulți localnici continuă să o facă.

Etnologul Pamfil Bilțiu descrie tradiția de „Bunavestire”, care are loc pe 25 martie. Potrivit acestuia, odată cu arderea deșeurilor, gospodinele sperau ca pomii să fie mai roditori.

„Un ritual oficiat şi astăzi la Blagoveştenie este aprinderea de focuri rituale. Sătenii se scoală cu noaptea-n cap să facă focuri în grădină pentru a feri pomii de îngheţ şi să fie ferită casa de casa de gângănii (dăunători)”, explică etnologul Pamfil Bilțiu.

Dacă sunt prinși de autorități că ard astfel de deșeuri, localnicii vor primi și amenzi uriașe. Cu toate acestea, mulți bătrâni refuză să renunțe la acest obicei.

Citește și: Piața imobiliară din Cluj lovește din nou. Un proprietar închiriază o casă de 1,5 metri pătrați cu WC în curte: „Preț: 200 euro/lună. Rog seriozitate!”

Autoritățile atrag atenția în mod constant asupra riscurilor asociate cu arderea resturilor vegetale. Nerespectarea legii poate duce la amenzi usturătoare, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

„Vă reamintim faptul că este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, spune Adriana Șanta, purtător de cuvânt al ISU Maramureș.