Amenzi de până la 40.000 de lei pentru cei care şi-au închis balconul de la bloc fără autorizaţie

Dacă faceți renovări în casă, fără autorizație de construcție, riscați amenzi de până la 40.000 de lei. Închiderea balcoanelor necesită autorizație în cazul acestea sunt prevăzute în proiect ca fiind deschise. Aceleași reglementări sunt valabile și dacă schimbați instalația electrică și vreți să modificați traseele inițiale.
Filip Stan
17 sept. 2017, 14:33
Amenzi de până la 40.000 de lei pentru cei care şi-au închis balconul de la bloc fără autorizaţie

Puțini știu că atunci când încep să facă renovări în casă au nevoie de o autorizație. Lucrări minore, precum zuvrăvelile sau montare de gresie, faianță sau parchet, nu au nevoie de autorizații decât în cazuri speciale, notează vocea.biz.

„Zugrăvelile, vopsitoriile, gresia, faianța, ceea ce noi numim placări nu necesită autorizație de construcție. Dar, înainte să facă aceste lucrări, Legea 50 din 1991 spune că omul trebuie să vadă dacă locuiește în zonă protejată. Nu vorbesc de monumentele istorice, unde nu poți să bați un cui fără autorizație. Vorbim de zonele protejate”, a explicat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Octavian Brener.

Regiunile orașelor în care există zone protejate pot fi găsite, de regulă, pe site-urile primăriilor. Este vorba despre construcții care fac parte din patrimoniul arhitectural și urbanistic al unei localități.

„Într-o zonă protejată se pot face fără autorizații zugrăveli și vopsitorii exterioare dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor. Pentru restul lucrărilor, până nu se modifică legea, trebuie autorizație pentru orice, chiar și pentru schimbatul parchetului”, a menționat Brener.

Potrivit specialistului, montarea geamurilor termopan nu necesită autorizație de construcție, numai dacă este vorba despre schimbarea tâmplăriei. Dacă balconul era prevăzut ca deschis în proiect, atunci e nevoie să obțineți o autorizație de construcție care este obligatorie în acest caz.

„Termopanele pot fi puse fără autorizație, dacă nu vorbim de un monument istoric sau o zonă protejată, cu o singură condiție – să nu fie modificat golul. Poate fi schimbată tâmplăria pe același gol. Orice schimbare de fațadă sau gol necesită autorizație, indiferent de zona în care se află clădirea. Închiderea balcoanelor, având în vedere că schimbă fațada clădirii, necesită autorizația de construire. Autorizația de construire este obligatorie”, a menționat inspectorul din cadrul ISC.

Schimbarea instalației electrice sau a celei sanitare pot fi realizate fără autorizație, în anumite condiții. Dacă dărâmați sau ridicați pereți, trebuie să obțineți avize pentru a realiza lucrarea.

„La schimbarea intalațiilor electrice în apartamente se poate interveni fără autorizație cu condiția de a nu schimba traseele inițiale. Dacă se schimbă traseele inițiale, atunci trebuie autorizație de construire”, spune Octavian Brener.

Este nevoie de autorizație pentru dărâmarea zidurilor, chiar dacă acestea nu sunt de rezistență. „Chiar dacă nu e un zid de rezistență, trebuie autorizație de construire. Este o intervenție, fie ea la un element structural sau nu, asupra unei clădiri existente”, a precizat expertul.

„Să luăm cazul amenajărilor interioare, dărâmări de pereți etc. Cetățeanul trebuie să meargă la primăria de Sector, dacă vorbim de București. Acolo se solicită un certificat de urbanism unde precizează: vreau să modific debaraua, vreau să fac unele amenajări, vreau să mai pun niște pereți de gips-carton etc. După obținerea certificatului de urbanism, mulți se apucă de lucru. Nu! Certificatul de urbanism este un act informativ în care autoritatea publică îți spune ce ai de făcut pentru a obține autorizație. În primul rând, și asta o spun tuturor, când pleci cu un certificat de urbanism trebuie să citești ce scrie în el până să ajungi acasă. Acestea ajung și la noi și vedem multe greșeli. Ce scrie în certificat trebuie să corespundă ce vrei să faci”, a explicat Brener.

După obținerea certificatului de la primărie, următorul pas este apelarea la un expert tehnic în construcții, notează sursa citată.

„Să zicem că cineva desface o debara. Este obligat să facă apel la un expert tehnic. Orice proiect începe cu expertiza tehnică. Acest expert vine, face expertiza clădirii și zice dacă se poate sau nu. Experții sunt independenți și pot fi găsiți pe listele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Expertiza tehnică este baza de la care se pleacă cu proiectul de execuție. În baza expertizei se face proiectul tot de către oameni de specialitate. Există apoi obligația de a se merge cu proiectul la un verificator de proiecte. Sunt amenzi foarte mari dacă nu se procedează în felul acesta”, spune Octavian Brener. Potrivit Legii 163 din 2016, amenzile variază între 20.000 și 40.000 de lei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania