Amenzi de până la 465 dolari pentru nepurtarea măştii în public

Decizia a fost anunţată luni de către Secretarul Şef al Hong Kongului, Matthew Cheung, în urma creşterii bruşte a cazurilor de infectare cu COVID-19 în randul populaţiei.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 21:06

Secretarul Şef al Hong Kongului, Matthew Cheung, a făcut luni mai multe anunţuri care vizau noile măsuri luate împotriva răspândirii virusului COVID-19.  Printre acestea sunt menţionate obligativitatea purtării măştii în spaţii închise şi deschise începând de miercuri şi limitarea socializării în public la două persoane, faţă de patru, cât era permis până acum. Exceptate sunt persoanele care au „motive întemeiate” şi copiii de până la doi ani. Cei ce nu respectă  noile reguli riscă o amendă de până la 465$, deşi Secretarul Şef nu a făcut nicio precizare legată de felul în care vor fi acordate aceste amenzi şi nici nu a explicat motivele ce pot fi considerate drept întemeiate. 

Cheung a mai precizat că există sprijin din partea Chinei pentru construirea unui nou spital cu o capacitate de 2000 de locuri, asemănător celui din Wuhan, în apropierea aeroportului din Hong Kong, iar Sophia Chen, Ministrul Sănătăţii are în vedere testarea vânzătorilor din peste 300 de pieţe şi a 14.000 de şoferi de autobuz. 

Deşi până în prezent situaţia fusese extrem de bine gestionată, autorităţile din Hong Kong au raportat luni mai multe de 100 de cazuri, numărul total de infectări ridicându-se la 2700. 

Secretarul Şef afirmase în trecut că instituirea carantinei nu era o măsură viabilă şi considera că măsurile adoptate până atunci, precum limitarea adunărilor în public de până la patru persoane, închiderea plajelor şi închiderea restaurantelor după ora 18:00, erau optime. Sub ameninţarea unui al „treilea val”, după cum a fost denumit de localnici, dar şi a unor infectări a căror sursă nu a fost neidentificată, Cheung a revenit cu noi declaraţii privind starea actuală conform căreia situaţia epidemiei este critică şi că Hong Kongul se confruntă cu o nouă izbucnire de cazuri. 

Departamentul de Sănătate din Hong Kong a impus duminică noi reguli privind echipajele de pe navele de transport de marfă care intrau în Hong Kong, acestea urmând să rămână la bordul vasului cât timp acesta se află în apele teritoriale ale Hong Kongului. Membrilor echipajelor de zbor le sunt, de asemenea, solicitate teste negative COVID care au fost făcute cu maxim 48 de ore înaintea efectuării misiunii de zbor către Hong Kong.