Amenzi dure și ani grei de închisoare pentru cei care chinuie sau ucid animale. Cum sunteți pedepsiți dacă nu le dați de mâncare sau nu le scoateți la plimbare

S-a decis! Amenzi dure și până la șapte ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animalele. Asta prevede noua lege privind cruzimea față de animale.

18 mai 2022, 12:17
Amenzi dure și ani grei de închisoare pentru cei care chinuie sau ucid animale. Cum sunteți pedepsiți dacă nu le dați de mâncare sau nu le scoateți la plimbare

Amenzi dure și ani grei de închisoare pentru cei care chinuie sau ucid animale.

Legea care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Ea prevede că de acum încolo se poate ajunge la șapte ani de închisoare pentru uciderea unui animal.

Până acum, pentru astfel de fapte erau prevăzute amenzi între 1.000 – 3.-000 de lei. De acum înainte, însă, o persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei inclusiv dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

Amenzi dure și ani grei de închisoare pentru cei care chinuie sau ucid animale

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.

Conform documentului oficial, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

Mai mult, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Deputaţii au mai stabilit că „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani:

  • uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  • schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilia.

Dacă o persoană e condamnată pentru una dintre infracțiunile de mai sus, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul.

Citește și Legea offshore, votată de Camera Deputaţilor. Proiectul care aduce securitatea energetică a României merge la Klaus Iohannis

Citește și Se fac angajări la stat! Zeci de posturi vacante, scoase la concurs. Care sunt condiţiile


loading...
Partenerii noștri