Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Conform Legii 50/1991, este nevoie de o autorizație de construire pentru gard, mai puțin în situația în care reparațiile la acesta nu modifică structura de rezistenţă sau arhitectura construcţiei.

10 apr. 2023, 10:08
Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Împrejmuirea unui teren fără autorizație de construcție se sancționeaza conform legii cu amenzi cuprinsă între 1.000 RON și 100.000 RON și obligativitatea intrării în legalitate într-un termen stabilit prin procesul verbal ori cu obligativitatea demolării gardului.

Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată. În caz contrar, se pot aplica amenzi ce se ridică și la 100.000 de lei, conform Legii nr. 50/1991.

De asemenea, trebuie respectate regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Deci, dacă te aflii în situația în care vrei doar să renovezi un gard deja existent, fără a îi modifica structura de rezistență existentă, atunci poți să îl renovezi fără autorizație de construire. Însă, dacă dorești să îți faci un gard nou cu fundație, atunci te aflii sub incidența legii și ai nevoie de autorizație de construire.

Pentru obținerea unei autorizații de construire ai nevoie de mai multe documente și avize în funcție de specificul construcției. Astfel, ai nevoie de documentele din care reiese faptul că ai achitat toate taxele legale și de certificatul de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia).

De asemenea, ai nevoie de titlul asupra terenului și construcțiilor, toate actele doveditoare necesare, dar și avizele care reies din certificatul de urbanism, la zi. Nu în ultimul rând, ai nevoie de proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție și planul de situație și memoriul tehnic.

Anunţ important pentru cei care au casă la curte. Amenzi uriaşe mai ales primăvara şi toamna, când plouă abundent. Ce este „picătura streşinii”

Este important să luăm în considerare toate prevederile legale atunci când ne construim gardul, pentru a evita amenzi uriașe. În acest sens, trebuie să obținem autorizația de construcție necesară de la primăria locală și să respectăm regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Obținerea autorizației de construire a gardului cu fundație. De unde o poți obține și cât costă?

În general, pentru a obține o autorizație de construire ai nevoie de o serie de documente și avize în funcție de specificul construcției. Toate informațiile de care ai nevoie pentru această „aventură” se regăsesc în Certificatul de Urbanism. Dacă dorești să te informezi despre acest certificat, ți-am scris un articol special în care îți prezentăm ce este un certificate de urbanism și detaliile aferente acestuia, în articolul “Ce este certificatul de urbanism și cum se obține acesta?”.

Pentru a obține autorizația de construire a gardului, trebuie să mergi la primăria pe raza căreia se află terenul, și să depui o cerere pentru emiterea autorizației. Alături de acestă cerere, va trebui să depui și următoarele documente:

  • Certificat de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia)
  • Titlul asupra terenului și construcțiilor
  • Avizele care reies din certificatul de urbanism
  • Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție
  • Documentele care arată faptul că au fost achitate toate taxele
  • Planul de situație și memoriul tehnic

Valabilitatea autorizației de construire: ai timp 1 an!

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construcție a gardului este de 12 luni. Se presupune un termen legal care impune inceperea lucrarilor in termenul dat, de 12 luni calendaristice. In caz contrar, tot procesul este considerat nul si actele depuse nu mai sunt valabile. Asadar, după ce ai obținut autorizația, trebuie să începi construcția gardului în decursul unui an calendaristic.

Efectele omisiunii de a obține autorizație de construire, atunci când aceasta este obligatorie pot avea mai multe consecințe negative, cum ar fi: sancțiunea contravențională, desființarea construcțiilor, precum și posibilitatea atragerii unor neînțelegeri cu vecinii, care ar putea intenta o acțiune în instanță.