AMENZI uriaşe dacă vinzi un teren fără să anunţi vecinii. Ce ofertă trebuie să le faci

Vânzarea unui teren agricol ar putea deveni mai mult o problemă decât o afacere. Un nou proiect de lege, propus de guvern, prevede că, dacă vrei să vinzi un teren, trebuie mai întâi să anunţi vecinii şi arendaşii, care au şi prioritate în a-l cumpăra. Amenzile pentru nerespectarea procedurii ajung chiar şi până la 100 de mii de lei!

11 dec. 2013, 08:10
AMENZI uriaşe dacă vinzi un teren fără să anunţi vecinii. Ce ofertă trebuie să le faci

Mai precis, proiectul de lege spune că vânzarea terenurilor agricole extravilane fără respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor şi vecinilor persoane fizice şi arendaşilor ar putea fi sacţionată cu amendă contravenţională de la 50.000 lei la 100.000 de lei.

Luni, parlamentarii au adoptat, cu 93 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi nouă abţineri, proiectul de lege propus de Guvern privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, potrivit Mediafax.

Drept de preempţiune vor avea, de asemenea, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii şi statul, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin lege.

Încălcarea acestor prevederi va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 de lei.

În proiect se mai arată că aceste prevederi se vor aplica persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la ASEE.

Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, se mai stipulează în proiect.

Potrivit proiectului, verificarea îndeplinirii condiţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoanele fizice menţionate se va face de către Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Financiare.

Această autoritate, care se înfiinţează prin proiectul adoptat de senatori, preia atribuțiile, personalul şi patrimoniul Agenției Domeniilor Statului.

Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată, acesta urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

VEZI SI: Udrea: Mă autodenunţ, am cumpărat teren cu banii din bancă. Vreau comisie de anchetă parlamentară


loading...