Amenzi uriaşe pentru angajatori pe timpul verii. Angajaţii au dreptul la aceste beneficiu

Publicat: Sâmbătă, 15 Iunie 2019 15:46 // Actualizat: Sâmbătă, 15 Iunie 2019 16:19 // Sursa: romaniatv.net

O dată cu venirea verii, angajatorii trebuie să fie pregătiți ca în condiții de temperaturi extreme să ofere cele mai bune condiții de muncă angajaților. Legislația prevede amenzi substanțiale pentru cei care neglijează aceste aspecte. Astfelm, aceștia trebuie să micșoreze programul de lucru și să ofere apă rece gratuit.

Legislația sănătății și securității în muncă (SSM) prevede că, atunci când apar temperaturi extreme ridicate, angajatorii sunt obligați să ia unele măsuri minimale pentru sănătatea și securitatea salariaților, scrie avocatnet.ro.

În perioada verii, în zilele în care temperaturile depășesc gradul de confort, angajatorii nu trebuie să uite că legislația în vigoare îi obligă să ia măsuri pentru protecția angajaților. Amenzile pentru angajatorii care neglijează aspectele legate de munca în condiții de temperaturi extreme se situează între 1.500 și 2.500 de lei.

Aceste măsuri pot include: reducerea intensității și ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, aerisite, asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție sau chiar asigurarea de dușuri.

Iar dacă temperaturile extreme persistă cel puțin două zile consecutive și angajatorii nu pot asigura condițiile minimale de protecție, împreună cu reprezentanții salariaților se pot lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11:00 și după ora 17:00, în caz de temperaturi extreme ridicate sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Conform ordonanței Guvernului, există varianta recuperării în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, fiind păstrate salariile la același nivel.

În plus, există și varianta nerecuperării, dar cu acordarea salariilor proporțional cu timpul lucrat efectiv.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
angajaţi apă caniculă obligatii program redus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H