AMENZI URIAŞE pentru cei care nu îşi castrează câinii de companie

Până la 1 ianuarie 2015, toţi iubitorii de animale care au câini de rasă comună sunt obligaţi să-i înregistreze şi să-i sterilizeze. În caz contrar, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

25 sept. 2014, 06:43
AMENZI URIAŞE pentru cei care nu îşi castrează câinii de companie

Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi să-i castreze, potrivit cugetliber.ro. O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

VEZI ŞI: Cele mai inteligente 5 rase de câini

Cabinetele din Constanţa au început deja să facă pachete speciale pentru acest tip de servicii. Astfel, într-o taxă de 99 de lei intră o consultaţie gratuită, montarea microcipului, introducerea în baza de date RECS, carnetul de sănătate nou cu serie unică şi vaccinare antirabică. Pentru sterilizare trebuie să plătiţi separat, în funcţie de greutatea câinelui, de la 80 de lei până la 150 de lei. 

Microciparea le va da posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.

CITEŞTE ŞI: Reguli pe care copiii trebuie să le ştie ca să nu fie muşcati de câini