Amenzi uriașe pentru românii care încalcă regulile ajutorului pentru facturile la energie

Românii cu venituri mici vor primi, începând de anul viitor, un ajutor financiar de 1.400 de lei, bani care vor fi folosiți pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie. În cazul în care nu vor respecta regulile pentru utilizarea ajutoarelor pentru facturi, vor putea primi amenzi uriașe, de până la 60.000 de lei.

15 dec. 2022, 11:22
Amenzi uriașe pentru românii care încalcă regulile ajutorului pentru facturile la energie

Pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi vor primi sprijin de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie în 2023. În cazul în care nu respectă regulile stabilite pentru utilizarea ajutorului, beneficiarii vor risca amenzi ce vor putea ajunge până la 60.000 de lei, potrivit avocat.net

Citiți și: Când vor primi românii ajutoarele pentru plata facturilor. Anunţ oficial făcut de premierul Nicolae Ciucă

Așa cum s-a stabilit recent, prin OUG 166/2022, în 2023, persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor financiar, ce va putea fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul de la stat va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023. Ajutorul va putea fi folosit pentru plata facturilor curente, dar și a datoriilor la energie.

Românii care nu respectă regulile pot primi amenzi cuprinse între 4.500 și 6.000 de lei

Așadar, după cum se arată în ordonanță, „utilizarea de către beneficiarii cardului de energie în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență” sau „solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul cardurilor de energie/ certificatelor de validare a datoriilor sau pentru fracțiuni din acestea” pot aduce amenzi cuprinse între 4.500 și 6.000 de lei – de la 1,5 la două puncte-amendă.

Pe lângă regulile privind utilizarea cardurilor de energie prin intermediul cărora se va acorda ajutorul, OUG 166/2022 stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestora.

„Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii”, potrivit ordonanței, ceea ce înseamnă că, în 2023, anul în care se va acorda și ajutorul, va avea valoarea de 3.000 de lei, după cum s-a stabilit recent.

Apoi, pentru “comercializarea de către beneficiarii cardurilor de energie contra unui preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență”, amenzile din OUG sunt cuprinse între 42.000 și 60.000 de lei (de la 14 la 20 de puncte-amendă).

Când vor primi românii ajutoarele pentru plata facturilor

Nicolae Ciucă a anunţat că românii vor primi bani de la stat cu care își vor achita facturile la energie abia în ianuarie sau în februarie!

„Sunt măsuri care au fost anunţate de ministrul Marcel Boloş, iar banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie luată la nivelul UE, pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri”, a declarat Nicolae Ciucă.

În schimb, banii pentru iarna 2023-2024 vor fi daţi înainte de venirea sezonului rece.

„Discutăm de aproximativ 800-900 milioane de euro. Sunt bani care vin din fondurile europene, care vor viza asigurarea sprijinului pentru plata energiei, a lemnelor de foc, pe lunile noiembrie-martie. Discutăm despre două perioade, noiembrie 2022 – martie 2023, și noiembrie 2023 – martie 2024. Acestea vor fi asigurate în sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă, iar pentru iarna următoare în luna septembrie”, a precizat Nicolae Ciucă.

Citiți și: Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Ce măsuri vor fi luate la nivelul Uniunii Europene