Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Ce măsuri vor fi luate la nivelul Uniunii Europene

Comisia Europeană a convenit asupra unui set de principii comune pentru a spori sprijinul acordat consumatorilor care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile la energie.

14 dec. 2022, 11:10
Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Ce măsuri vor fi luate la nivelul Uniunii Europene
Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Ce măsuri vor fi luate la nivelul Uniunii Europene

Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Nu doar în România consumatorii întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre plata facturilor la energie, ci acest lucru se întâmplă în toată Uniunea Europenă. Astfel, pentru protejarea consumatorilor, Comisia Europeană a decis că este nevoie ca la nivelul UE să existe un set de reguli pentru amânarea plății facturilor la energie, anunţă Kanal D.

Citeşte şi: Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

Mai mulți reprezentanți din domeniul energiei au aprobat în mod oficial o declarație comună astfel ca furnizorii, distribuitorii, autoritățile de reglementare și organizațiile de consumatori vor trebui să respecte următoarele reguli:

  • să introducă amânări ale facturilor prin planuri de plată;
  • să evite modificările unilaterale ale contractelor;
  • să prezinte în mod clar informațiile referitoare la consum și utilizarea optimizată a energiei;
  • să nu deconecteze cetățenii care întâmpină dificultăți financiare.

„Situația aceasta extraordinară necesită eforturi comune pentru a ne asigura că niciun consumator nu este lăsat fără alternative în această iarnă. Trebuie să ne asigurăm că aceștia beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție, că sunt suficient de bine informați și că dispun de soluții”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Citeşte şi: Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

„Mulți europeni se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata facturilor la energie și trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în frig în această iarnă. Furnizorii de energie, autoritățile naționale de reglementare, operatorii de sistem și organizațiile de consumatori trebuie să acționeze mai concertat pentru a aborda impactul crizei energetice provocate de războiul atroce al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus şi comisarul pentru energie, Kadri Simson.