Amenzi usturătoare pentru românii care au locuințe la închiriat. Ce document trebuie să dețină de la 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024, românii care nu respectă legea în ceea ce privește închirierea apartamentelor sunt pasibili de amenzi usturătoare, conform noilor reglementări naționale și europene.

24 dec. 2023, 12:20
Amenzi usturătoare pentru românii care au locuințe la închiriat. Ce document trebuie să dețină de la 1 ianuarie 2024
Amenzi de până la 45.000 de lei sau chiar pușcăria pentru cei care încalcă această regulă

Cu intrarea în vigoare a noilor reglementări naționale și europene începând cu 1 ianuarie 2024, cei care nu respectă regulile cruciale referitoare la apartamentele sau casele de închiriat riscă o amendă usturătoare.

Citește și Se dau amenzi de 4.500 de lei dacă mergi cu mașina fără rovinietă. Iată zonele unde sunt amplasate camerele

Măsurile vin în contextul unei creșteri semnificative a ofertelor de închiriere în regim hotelier în rândul românilor, cu peste un milion de turiști beneficiind de astfel de servicii în primele zece luni ale anului curent.

În ciuda popularității crescânde a închirierilor în regim hotelier, mulți proprietari continuă să ofere aceste servicii fără a respecta legislația și fără a plăti taxe.

Un aspect notabil este numărul redus de certificate de clasificare eliberate la nivel național în acest an, puțin peste 1.000, conform cerințelor Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar aceste certificate reprezintă o măsură crucială pentru autorizarea închirierilor și promovarea unităților de cazare pe platformele specializate.

În primele zece luni ale anului 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică, peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini au optat pentru cazare în astfel de locuințe în regim hotelier.

Aceasta evidențiază importanța noilor reglementări, care vin să corecteze deficiențele sistemului actual.

Amenzi de până la 50.000 de lei

Autoritățile au decis să impună proprietarilor condiția de a deține un document oficial de clasificare începând cu 2024 pentru a promova apartamentele pe platformele specializate.

Această măsură ar urma să asigure un control mai strâns asupra chiriilor și să aducă un plus de transparență în piață.

Încălcarea acestei reguli atrage amenzi substanțiale, cu sume care pot ajunge până la 50.000 de lei. De altfel, aceste amenzi nu sunt singurele consecințe pentru cei care nu respectă noile reglementări.

Proprietarii care nu dețin certificate de clasificare vor fi obligați să plătească taxe restante pentru veniturile nedeclarate, sporind astfel presiunea fiscală asupra acestora.

Citește și Cod rutier 2024. Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere!  

Pe lângă toate cele prezentate mai sus, este de așteptat ca aceste măsuri să determine o schimbare semnificativă în comportamentul proprietarilor care închiriază locuințe în regim hotelier.

Promovarea transparenței și respectarea legilor vor contribui la o piață a închirierilor mai sănătoasă și la o concurență echitabilă între toți cei implicați în acest sector, potrivit Playtech.ro.