AMENZI usturătoare pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă. Sumele se dublează în cazul firmelor

Viața într-un bloc de apartamente aduce avantaje și comoditate, dar implică și un set de reguli pe care toți locatarii trebuie să le respecte pentru a menține o atmosferă plăcută și o calitate a vieții ridicată.
Mircea Filipescu
07 nov. 2024, 15:09
AMENZI usturătoare pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă. Sumele se dublează în cazul firmelor

De la respectarea orelor de liniște până la întreținerea curățeniei, traiul la bloc necesită o atenție deosebită față de nevoile și confortul celorlalți. Cu toate acestea, numeroase conflicte între vecini apar din cauza comportamentelor nepotrivite, iar unele situații devin repetate surse de tensiune și pot atrage chiar sancțiuni.

Viața la bloc produce diverse situații de conflict, care se repetă frecvent. Cele mai întâlnite motive de dispută

Inundațiile: O inundație accidentală dintr-un apartament poate produce daune în locuințele vecine și pe casa scării. Acest tip de incident adesea generează discuții aprinse, mai ales atunci când părțile implicate nu reușesc să cadă de acord asupra răspunderii și a despăgubirilor.

Excrementele câinilor lăsate pe trotuar: Proprietarii de animale de companie trebuie să colecteze excrementele câinilor de pe spațiile publice, în caz contrar riscând să provoace nemulțumiri în rândul vecinilor și să fie sancționați de autoritățile locale.

Muzica la volum maxim și zgomotele puternice: Fie că este vorba despre muzică dată tare, petreceri nocturne sau țipete și certuri, zgomotele excesive sunt una dintre cele mai comune surse de conflict. Respectarea orelor de liniște este esențială într-o comunitate de bloc, unde locatarii își doresc să aibă parte de liniște în special în timpul nopții și în weekenduri.

Deținerea de animale de companie: Mirosul sau zgomotele provocate de animalele de companie, în special în cazurile în care sunt foarte multe animale într-un apartament, pot cauza disconfort vecinilor.

Deversarea apelor uzate și spălatul hainelor sau al mașinii în fața blocului

O altă problemă frecvent întâlnită este deversarea apelor uzate, care este considerată periculoasă pentru mediu. Potrivit Legii nr. 107/1996, deversarea de substanțe precum uleiul de motor sau antigel în sol este sancționată, având un impact negativ asupra pânzei freatice, scrie EVZ. În București, de exemplu, spălarea mașinilor este interzisă pe spațiile publice sau pe spațiile verzi, inclusiv în spatele blocului. Amenzile pentru această abatere sunt cuprinse între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice pot ajunge la 1.000 de lei.

De asemenea, chiar și spălatul hainelor în fața blocului este descurajat, întrucât apa uzată, care poate conține detergenți și alte substanțe chimice, ajunge în sol, afectând mediul.

Ce faci în caz de inundație?

Una dintre situațiile delicate și des întâlnite la bloc o reprezintă inundațiile, care pot afecta nu doar apartamentul propriu, ci și pe cele ale vecinilor. În cazul în care un apartament este inundat, fie din cauza unei probleme interne, fie din cauza vecinilor, soluția recomandată este o înțelegere amiabilă. Proprietarii ar trebui să comunice eficient, să stabilească responsabilii și să convină asupra unui plan de reparații și despăgubiri, evitând astfel un conflict major.

Pentru chiriași, responsabilitatea revine proprietarului locuinței, care trebuie să se ocupe de gestionarea situației. Dacă există asigurare de locuință, costurile pot fi parțial acoperite de poliță, reducând astfel impactul financiar asupra proprietarilor sau chiriașilor implicați.

Traiul la bloc poate fi o experiență plăcută atunci când toți locatarii își respectă obligațiile și dau dovadă de considerație față de ceilalți. De la curățenie și liniște până la respectarea normelor de mediu, comportamentul fiecărui locatar influențează atmosfera generală din comunitate. Totuși, în cazurile în care aceste norme nu sunt respectate, asociațiile de proprietari și Poliția Locală pot interveni pentru a asigura respectarea regulilor și sancționarea celor care perturbă ordinea și bunul simț.

Citeşte şi: Țăranii, verificați la sânge de ANSVSA. Reguli stricte pentru bunicuțele care vând în piețe

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De ce te mușcă ușor câinele tău de mână. Puțini proprietari știu
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Caz cutremurător. Jucătoare de tenis, ucisă din tată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Cod de restricție pe spatele permisului auto. Ce diferență impune UE pentru șoferi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți