Amenzile de circulație scumpesc polițele RCA. O amendă pentru parcare neregulamentară crește tariful RCA

Propunerile trimise de ASF către Parlament, în cadrul celei mai ample modificări legislative din domeniul RCA, au suferit mai multe ajustări și adăugiri față de forma inițială. Se pregătesc modificări importante, care îi vor viza pe toți șoferii. Forma finală prevede desființarea bonus-malus pentru șoferii care nu au comis accidente, dar care au încălcat, în orice fel, Codul Rutier, mai exact, orice amendă pentru o parcare neregulamentară sau altă faptă minoră aduce cu sine dublarea tarifului RCA.

29 feb. 2024, 10:17
Amenzile de circulație scumpesc polițele RCA. O amendă pentru parcare neregulamentară crește tariful RCA

Ultima formă a propunerilor făcute de ASF în sensul schimbării legii RCA vine cu adăugiri și detalieri în ceea ce privește elemente importante pentru toți șoferii, cum ar fi sistemul bonus/malus (care se va schimba radical), durata pe care se poate emite o poliță RCA, sancțiunile pentru cei care circulă fără asigurare sau sistemul de plată a daunei în avans direct către păgubit (așa numita regie proprie).

În ceea ce privește sistemul bonus-malus, noutatea adusă de ultima formă a propunerilor de modificare constă în detalierea elementelor noi care vor putea fi luate în considerare pentru sancționarea prin preț a șoferilor cu un comportament prost în trafic și, eventual, bonusarea suplimentară a celor cu o conduită bună, scrie Economica.net.

”Bonus/malus – sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcţie de criterii precum:
a) istoricul de daune plătite;
b) natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese;
c) conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect pshihoactiv;
d) oferirea unor informații false la momentul încheierii contractului RCA;
e) nerespectarea continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;
f) contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente”, se arată în proiect.

Citește și: Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează sute de mii de șoferi 

Totodaată, „Se modifică pentru a permite ca A.S.F. să ia în considerare, pe lângă istoricul de daune, și alte criterii aplicable în cadrul sistemului bonus-malus. Sistemul bonus-malus este stabilit prin norme A.S.F.
Ca exemplu:
-pentru lit. b) se vor putea penaliza suplimentar daunele din care au rezultat vătămări corporale sau decese;
– pentru lit. d) vor putea fi penalizate situațiile în care potențialul asigurat comunică informații false la momentul incheierii contractului pentru a obține o primă mai mică;
– pentru lit. f) vor putea fi luate în considerare contravențiile și sancțiunile din anul anterior încheierii contractului RCA. „.

Citește și: Preț carburanți 29 februarie 2024. Petrom a scumpit iar benzina

 

Dispare RCA pe o lună, apare RCA în rate, cu direct debit și raportări ale restanțierilor, ca la Biroul de Credit

Rămân aproape în aceeași formă definită inițial posibilitatea de a solicita o clauză de franșiză, care să permită reducerea primei, dar și posibilitatea de suspendare a valabilității RCA, doar pentru polițele pe 6 sau 12 luni și doar pe o perioadă care să nu depășească intervalul de timp până la expirarea valabilității contractului de asigurare. Suspendarea se face simplu, printr-o cerere adresată asigurătorilor.

Rămâne, de asemenea, și posibilitatea ca RCA să fie plătit în rate, iar noua formă a propunerilor vine și cu precizări clare în ceea ce privește numărul de rate. Conform documentelui, ratele vor putea fi lunare (12), trimestriale (4) sau semestriale (2). Această facilitate este obligatorie pentru asigurător și facultativă pentru asigurat și se aplică doar în cazul contractelor pe 12 luni.

Asigurătorul poate refuza ofertarea în rate într-o singură situație, anume aceea în care asiguratul înregistrează restanțe de plată pentru polițe RCA sau alte tipuri de asigurări. De altfel, asigurătorii vor trebui să raporteze în baza de date AIDA a BAAR pe cei care nu își plătesc la timp ratele, pe un sistem similar cu cel prin care băncile raportează restanțierii la Biroul de Credit.

Din toamnă, șoferii care circulă fără RCA vor putea fi amendați și prin sistemul de camere al CNAIR. Amenzile cresc și de 15 ori, iar asigurătorii vor trimite zilnic toate datele privind RCA

Ultima formă a proiectului păstrează și modificările în ceea ce privește modalitățile de sancționare a șoferilor care circulă fără RCA. Sunt implicate în premieră mai multe instituții, inclusiv Poliția și CNAIR, aceasta din urmă având funcțional un sistem foarte eficient de verificare a rovinietei.

Prin modificările aduse legii RCA, acest sistem va putea fi folosit și pentru verificarea existenței asigurării și, mai departe, pentru sancționarea celor care nu se află în legalitate. Aceste prevederi erau și în primele propuneri, însă ultima formă vine și cu o dată concretă. Sistemul AIDA (cu datele RCA gestionate de BAAR) va trebui să fie interconectat cu baza de date a Ministerului de Interne (privind mașinile înmatriculate în România, amenzile de circulație și altele) și baza CNAIR până pe 30 septembrie 2024.

Nu în ultimul rând se modifică amenzile pentru cei care nu dețin RCA, introducând-se pentru prima dată și o diferențiere în funcție de vehicul, mai precis de riscurile generate de fiecare categorie de vehicule (amenzi mai mari pentru vehiculele din segmete care produc accidente mai multe și mai grave).