Amenzile pentru rovinietă, ANULATE. Semnătura electronică nu este LEGALĂ

Amenzile pentru rovinietă ar putea fi anulate. Toţi şoferii care au primit, prin poştă, amendă pentru că nu au avut rovinietă pot cere anularea amenzii pentru că procesele verbale nu sunt semnate de un agent constatator. Şoferii care au apucat să plătească şi-ar putea cere banii înapoi.

18 feb. 2015, 14:48
Amenzile pentru rovinietă, ANULATE. Semnătura electronică nu este LEGALĂ

Românii care au primit prin poştă o amendă fără semnătura agentului constatator trebuie să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. Mai exact, instanţa supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.

Instanţa Supremă a stabilit, luni, 16 februarie: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.

În 2014, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat peste 450.000 de şoferi cu 230 de milioane lei pentru că au plecat la drum fără să cumpere o rovinietă. 10.000 de amenzi au fost contestate, iar 6.000 au şi fost declarate nule.