Americanii au creat o supermaşină blindată pentru luptele din Afganistan VIDEO

Inginerii armatei americane au reuşit, după 10 ani de lupte in Afganistan, să găsească o soluţie pentru a contracara atacurile cu mine antipersonal ale insurgenţilor: o supermaşină blindată care costă peste 1 milion de euro, denumită M-RAP.

RomaniaTV.net
10 nov. 2012, 18:05
Americanii au creat o supermaşină blindată pentru luptele din Afganistan VIDEO

Şi soldaţii români care luptă în Afganistan au primit astfel de maşini, după ce în ultimii ani, 22 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost răniţi în astfel de atacuri.

Dacă îi întrebi pe americani despre M-RAP, nu primeşti niciodată răspunsuri. Această maşină este ca o fantomă, totul legat de ea este strict secret. Nimeni îţi spune cu ce motoare sunt echipate, cât combustibil consumă, de ce armament dispun şi mai ales ce blindaj au. Şi asta pentru ca insurgenţii talibani să nu afle nimic despre ele. Ce se ştie însă sunt rezultatele: de când au intrat în serviciul armatei române, ţara noastră nu a mai înregistrat nici o victimă în Afganistan.

„Maşinile sunt foarte bune, ne asigură protecţia şi, în acelaşi timp, un confort cât de cât. Le folosim în patrule, pentru a folosi autostrada”, a declarat un soldat care foloseşte un autovehicul M-RAP.

Armata română a primit ca donaţie de la americani 114 M-RAP-uri. Acestea sunt folosite atât în luptă cât şi pentru evacuarea răniţilor din zonele periculoase. Un M-RAP poate transporta până la şase oameni cu tot cu echipamente.

Tot americani au construit şi un simulator de M-RAP, adică o instalaţie care poate simula răsturnarea unui astfel de vehicol.

Soldaţii români susţin însă că M-RAP-urile au şi dezavantaje. Cântăresc peste 20 de tone, consumă enorm de multă benzină şi în curbe se pot răstuna foarte uşor. Cu toate acestea, la ora actuală M-RAP este cea mai bună maşină de război din întreaga lume.