Americanii au recuperat două cadavre de lângă avionul Bombardier prăbuşit luni în provincia Ghazni, din estul Afganistanului

Forţele americane au recuperat marţi două cadavre de lângă avionul Bombardier prăbuşit luni în provincia Ghazni din estul Afganistanului, transmite AFP. Operaţiunea are loc după ce trupe afgane au încercat fără succes să ajungă în această zonă controlată de talibani.

RomaniaTV.net
29 ian. 2020, 10:00
Americanii au recuperat două cadavre de lângă avionul Bombardier prăbuşit luni în provincia Ghazni, din estul Afganistanului

Într-un comunicat, armata SUA precizează că ‘forţele americane au recuperat două trupuri de la locul prăbuşirii’ şi ‘au distrus resturile aparatului’.

Trupurile, care au fost găsite în apropierea locului prăbuşirii, ‘au fost tratate cu demnitate şi respect de comunitatea afgană’, adaugă comunicatul forţelor americane în Afganistan.

Acestea mai precizează că au găsit ‘cutia neagră’ a avionului şi au insistat din nou că nu există indicii că prăbuşirea ar fi fost provocată de tiruri inamice.

Şeful consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri, a declarat pentru AFP că armata americană a folosit ‘elicoptere pentru a evacua două cadavre de la locul prăbuşirii în cursul după-amiezii’ de marţi, timp în care zona era supravegheată de avioane americane şi ‘nu a avut loc nicio luptă’.

O tentativă a forţelor de securitate afgane de a ajunge la faţa locului a eşuat luni seară, după ce acestea ‘au căzut într-o ambuscadă a talibanilor la Ramak’, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Ghazni, Ahmad Khan Sirat. Unul din membrii forţelor de securitate a murit din cauza rănilor suferite.

Washingtonul a recunoscut luni pierderea unuia dintre aparatele sale de zbor, un E-11A, utilizat ca sprijin pentru dronele de recunoaştere. Pentagonul, care nu a prezentat un bilanţ oficial al victimelor, a declarat că nu există ‘niciun indiciu’ cu privire la tiruri inamice. Talibanii au afirmat că avionul a fost ‘doborât tactic’.

Imagini video de la locul prăbuşirii au arătat bărbaţi vorbind în limba paştună în jurul aparatului calcinat, precum şi ceea ce păreau a fi două cadavre peste care erau aşezate cuverturi.

Incidentul a survenit în timp ce SUA negociază de peste un an cu talibanii o retragere a forţelor lor din Afganistan.

Citeşte şi: Pentagonul confirmă prăbuşirea unui bombardier american în Afganistan