Americanii denunţă „falsele alegeri” din Rusia şi prevăd „sfârşitul erei Putin”

Presa americană, care critică "falsele alegeri" în urma cărora Vladimir Putin a fost ales din nou preşedinte al Rusiei, anticipează  că această "încoronare" ar putea marca "sfârşitul putinismului".

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 18:05
Americanii denunţă „falsele alegeri” din Rusia şi prevăd „sfârşitul erei Putin”

„Autocraţia care a prevalat (în Rusia) în cursul ultimului deceniu a murit deja. Singura problemă este ce va urma şi când”, scrie Washington Post, la o zi după alegerile câştigate de Vladimir Putin cu paroximativ 64% din voturi.

Amintind că opoziţia şi observatorii consideră că scrutinul a fost marcat de fraude, publicaţia americană  încearcă să facă o paralelă cu China.

„Clasele medii rusă şi chineză nu vor mai tolera să fie excluse din deciziile politice în următorii zece ani. Dovada este că, la Moscova, zeci de mii de persoane au protestat în stradă pentru a denunţa fraudele comise la alegerile legislative din decembrie”, „sfârşitul putinismului” nu este departe, mai scrie publicaţia americană. .

New York Times scrie la rândul său că „noi manifestaţii sunt prevăzute” pentru a denunţa fraudele, pe care unii ruşi le-au calificat ca fiind o „ruşine”.

Wall Street Journal vede în „încoronarea lui Putin  un caz încheiat „de mult timp” şi subliniază că una dintre cheile succesului viitorului lider de la Kremlin este poziţia lui antiamericană. „Preşedintele Obama a mizat pe o relansare a relaţiilor cu Rusia, crezând că va duce la o colaborare mai vastă. Dar Putin s-a opus sancţiunilor severe împotriva Iranului, l-a sprijinit pe dictatorul sirian şi a ameninţat că va îndrepta rachete spre Europa dacă scutul antirachetă american va fi desfăşurat împotriva Iranului”, scrie Wall Street Journal.

„Mişcarea anti-Putin este una dintre veştile cele mai îmbucurătoare din ultimii ani din Rusia, dar falsele alegeri de duminică arată că tranziţia spre democraţie este încă lungă”, mai scrie această publicaţie.