Viscolul din SUA. Zece morţi şi 85 de milioane de persoane afectate. Stare de urgenţă în zece state FOTO VIDEO Update

Statele Unite nu scapă de vremea rea. Un viscol puternic va mătura ţara, iar stratul de zăpadă ar putea depăşi grosimea de 60 de centimetri, au avertizat autorităţile americane. Din primele informaţii, cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa şi mii de locuinţe au rămas fără electricitate. În zece state s-a declarat starea de urgenţă.

RomaniaTV.net
23 ian. 2016, 12:59

Update 15:12: Aproximativ 8.000 de zboruri au fost anulate din cauza rafalelor de vînt foarte puternice. Mii de persoane, inclusiv copii, au rămas blocate ore în şir  în maşini pe o autostradă din statul Kentucky.

Update 15:04 Autorităţile americane au decretat STARE de URGENŢĂ în statele americane  Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, Carolina de Nord, New Jersey, New York, Virginia şi Virginia de Vest. Mii de locuinţe au rămas fără electricitate.

Update 15:00  Cel puţin zece persoane au murit şi peste 8.000 de curse aeriene au fost anulate, în Statele Unite, din cauza Furtunii Jonas, care a generat condiţii de viscol extrem pe Coasta de Est a SUA.

Update 13:58 Zona de est a Statelor Unite ale Americii a fost acoperită sâmbătă de zăpada adusă de furtuna Jonas, poreclită „Snowzilla„, care a dus la întreruperea energiei electrice în numeroase locații și le-a obligat pe autorități să apeleze la ajutorul militarilor pentru deszăpezire, conform AFP.

Peste 50 de milioane de persoane din aproximativ zece state au primit avertizări meteorologice şi recomandarea de a rămâne, pe cât posibil, acasă în perioada viscolului. La Washington s-ar putea aşterne un strat de zăpadă-record, de peste 70 de centimetri.

Şase state americane au declarat starea de urgenţă, începând de vineri şi mii de zboruri au fost anulate. Supermarket-urile au fost golite rapid de cumpărătorii care şi-au făcut provizii pentru perioada cât va dura vremea rea şi care va afecta teritorii extinse din ţară, din Arkansas, până în Massachusetts.

Primarul Washington-ului, Muriel Bowser, a avertizat că oraşul va fi lovit de o furtună de zăpadă puternică, periculoasă, „pe viaţă şi pe moarte” şi i-a sfătuit pe locuitori, în special pe cei mai vulnerabili dintre ei, să nu iasă din casele lor. Furtuna de zăpadă se va manifesta începând de sâmbătă dimineaţă, iar viscolul va sufla cu până la 80 km pe oră.

Şi primarul New-York-ului, Bill de Blasio, a avertizat asupra căderilor masive de zăpadă şi le-a cerut cetăţenilor să fie pregătiţi pentru ceea ce va veni.

Viscolul afectează deja şi transporturile. Peste 6.000 de zboruri ale avioanelor de linie au înregistrat întârzieri mari sau chiar au fost anulate.

Meteorologii americani au informat că s-ar putea produce o furtună de zpăpadă „extrem de puternică, ce ar putea afecta peste 50 de milioane de oameni” .

Aproximativ 85 de milioane de persoane, adică aproape un sfert din totalul populației SUA, ar putea fi afectate de viscolul supranumit de cotidianul The Washington Post ‘Snowzilla’, cu trimitere Godzilla, monstrul emblematic al cinematografiei.