Americanii se gândesc la ÎMPĂRŢIREA Irakului. Şeful Statului Major crede că ar putea fi SINGURA SOLUŢIE

Șefului Statului-Major al armatei americane a apreciat miercuri că reconcilierea dintre șiiți și sunniți în Irak devine din ce în ce mai dificilă și a dat asigurări că o împărțire a țării "ar putea fi singura soluție" pentru a rezolva conflictul confesional. 

13 aug. 2015, 05:48
Americanii se gândesc la ÎMPĂRŢIREA Irakului. Şeful Statului Major crede că ar putea fi SINGURA SOLUŢIE

Generalul Raymond Odierno, care a fost cel mai înalt gradat al armatei americane în Irak și care va pleca în retragere vineri, a mai menționat că, în viitorul apropiat, Statele Unite trebuie să se concentreze asupra luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a proclamat un califat peste teritorii din Irak și Siria.

Cu ocazia unei conferințe de presă la final de mandat, el s-a arătat însă pesimist în ce privește conflictul latent dintre majoritatea șiită și minoritatea sunnită, care a culminat în anii 2006-2007 făcând zeci de mii de victime.

„Devine în fiecare zi din ce în ce mai dificil”, a răspuns Raymond Odierno, întrebat despre reconcilierea dintre comunități, și a prezis un viitor în care „Irakul nu va mai semăna cu ce a fost în trecut”.

Legat de o eventuală împărțire a țării, „cred că regiunea, personalitățile politice și diplomații trebuie să identifice cum poate să se întâmple asta, dar este ceva ce s-ar putea întâmpla”.

Citeşte şi Premieră în activităţile teroriste ale SI: Gruparea jihadistă a ELIBERAT 22 de creştini asirieni

Ar putea fi singura soluție, dar încă nu sunt pregătit să afirm asta”, a mai declarat el. „Trebuie să gestionăm mai întâi problema SI și apoi să decidem cum va arăta aceasta”, a subliniat generalul american.

Statele Unite, care s-au retras din Irak în 2011, după ce l-au invadat în 2003 în epoca Bush, pregătesc forțe irakiene, dar și rebeli sirieni pentru a încerca să combată gruparea jihadistă.

Lupta împotriva SI „se află într-un fel de impas”, dar Statele Unite continuă „să progreseze”, a adăugat el.

Raymond Odierno a insistat ca forțele americane să rămână în Irak, dar cele două guverne din perioada respectivă nu au reușit să ajungă la un acord în această chestiune.