Amnesty International: Situaţia romilor, mai rea ca niciodată

Situaţia romilor este mai rea ca niciodată. Asta este concluzia unui raport al Amnesty International, citat de ziarul The Independent. Potrivit documentului, cei 10-12 milioane de romi din Europa sunt una dintre cele mai mari şi mai dezavantajate minorităţi.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 09:02
Amnesty International: Situaţia romilor, mai rea ca niciodată

În rândul etnicilor romi se înregistrează un nivel redus de venituri, un şomaj ridicat şi cel mai scăzut acces la serviciile publice şi de sănătate. Pentru această situaţie, raportul dă vina nu doar pe sărăcie, ci şi pe discriminare şi pe încălcări sistematice ale drepturilor omului.

Amnesty prezintă date şocante. În Irlanda, speranţa de viaţă a bărbaţilor nomazi este cu 15 ani mai mică decât media naţională. În Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în „sărăcie absolută”, în timp ce în Slovacia peste două treimi dintre copiii romi sunt instituţionalizaţi.

Raportul mai arată şi că „discriminarea socială şi economică a comunităţilor de romi îi forţează pe aceştia să comită infracţiuni. În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi o „sursă de criminalitate” şi a încurajat deportarea lor în România”