Amnesty International acuză Israelul de crime de război comise în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comis crime de război în cursul operaţiunii sale 'Protective Edge' în această vară, a apreciat marţi Amnesty International, care a cerut deschiderea unei anchete, potrivit France Presse.

09 dec. 2014, 09:00
Amnesty International acuză Israelul de crime de război comise în Fâşia Gaza

Amnesty International acuză Israelul de crime de război comise în Fâşia Gaza, în această vară. Demolarea a patru clădiri cu mai multe etaje, în timpul ultimelor patru zile ale operaţiunii, reprezintă o încălcare a dreptului internaţional umanitar, a precizat această organizaţie de apărare a drepturilor omului.

‘Toate elementele de care dispunem demonstrează că aceste distrugeri la scară mare au fost realizate într-o manieră deliberată şi fără justificare militară’, a declarat Philip Luther, director al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Faptele şi declaraţiile unor militari israelieni din vremea respectivă sugerează că atacurile au avut caracterul unei ‘pedepse colective aplicate locuitorilor din Gaza’ menită să le distrugă bunurile, a precizat Luther. Războiul s-a soldat cu circa 2.200 de decese în rândul palestinienilor, majoritatea civili, potrivit serviciilor de intervenţie palestiniene. De partea israeliană, 67 de soldaţi şi şase civili şi-au pierdut viaţa.

‘Crimele de război trebuie examinate de o manieră independentă şi imparţială, iar responsabilii trebuie judecaţi în cadrul unui proces echitabil’, a spus el.

Printre altele, Amnesty International a solicitat ca unor grupuri de apărare a drepturilor omului să le fie permisă intrarea în Fâşia Gaza, dar şi ca o comisie de anchetă a Naţiunilor Unite să fie autorizată să ‘investigheze fără oprelişti’. Israelul a refuzat să coopereze cu această comisie de anchetă, invocând o ‘ostilitate obsesivă împotriva Israelului’, potrivit unui purtător de cuvânt al diplomaţiei israeliene.