Amnesty International cere Franţei să pună capăt politicii de evacuare forţată a taberelor de romi

Organizaţia non-guvernamentală Amnesty International (AI) a cerut miercuri guvernului francez să pună capăt politicii de evacuare forţată a taberelor de romi, reamintind de numărul record de romi care au fost obligaţi să părăsească aceste tabere şi să-şi schimbe frecvent adăposturile improvizate, consemnează Associated Press, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
25 sept. 2013, 13:50
Amnesty International cere Franţei să pună capăt politicii de evacuare forţată a taberelor de romi

Amnesty International precizează că anul acesta, între lunile ianuarie şi august, autorităţile franceze au evacuat peste 10.000 de romi din asemenea tabere, ceea ce reprezintă jumătate din numărul imigranţilor romi din Franţa proveniţi din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie.

Reacţia AI survine în contextul dezbaterilor tot mai inflamate pe tema romilor ce marchează viaţa politică franceză în perspectiva alegerilor locale din primăvara anului viitor. Cu o zi în urmă, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care s-a remarcat frecvent prin declaraţiile sale ostile faţă de romi, a afirmat că ‘este o iluzie să credem că problema romilor poate fi rezolvată numai prin integrarea lor’ şi, în opinia sa, singura soluţie este ca aceştia să fie retrimişi în ţările lor, întrucât ei au un mod de viaţa extrem de diferit de cel al francezilor. Ministrul Valls consideră că Franţa nu are nicio obligaţie de a-i primi pe străinii care nu se pot susţine prin mijloace proprii.

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC şi BFMTV declaraţia de marţi potrivit căreia „romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze”, apreciind că nu e „nimic de corectat” la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale. Valls a ţinut să sublinieze că „trebuie desfiinţate toate taberele, atunci când există o decizie a justiţieişi o situaţie sanitară sau de securitate de nesuportat. Ulterior, procedăm la conducerea la frontieră, nu există alte soluţii. Dacă afişăm fermitate şi odată cu terminarea (acordării) ajutorului de repatriere”.