Amnesty International: Serbia şi Macedonia au aplicat rele tratamente la adresa imigranţilor

Organizația Amnesty International (AI) a acuzat Serbia și Macedonia de rele tratamente la adresa imigranților clandestini care traversează aceste teritorii în drumul lor spre Uniunea Europeană (UE), informează AFP.

07 iul. 2015, 07:18
Amnesty International: Serbia şi Macedonia au aplicat rele tratamente la adresa imigranţilor

„Refugiații și imigranții care traversează Balcanii sunt expuși unor abuzuri violente din partea autorităților și criminalilor locali și au fost abandonați în mod rușinos de UE și de politica sa față de imigranți, lăsându-i fără protecție în Serbia și Macedonia„, se spune într-un raport al AI dat publicității marți, potrivit Agerpres.

Amnesty International precizează că acest raport este rezultatul a patru anchete realizate în Serbia, Ungaria, Grecia și Macedonia, în perioada iulie 2014-martie 2015 și în timpul cărora au fost intervievați peste 100 de imigranți.

„Refugiații care fug din calea războiului și persecuțiilor traversează Balcanii în speranța de a găsi siguranță în Europa, dar se pomenesc victime ale abuzurilor și exploatărilor și la cheremul unui sistem de cereri de azil defectuos”, a declarat Gauri van Gulik, directorul-adjunct al AI pentru Europa și Asia Centrală.

„Serbia și Macedonia au devenit o poartă de ieșire pentru fluxul de imigranți pe care nimeni din Europa nu pare dispus să-i primească”, a adăugat acesta.

La frontierele Greciei cu Macedonia și a Macedoniei cu Serbia, refugiații și imigranții sunt supuși unor „repatrieri sumare ilegale, în timp ce numeroși sunt obligați să plătească mită”, adaugă raportul.

Potrivit AFP, legislațiile privind cererile de azil în țările din Balcani nu sunt adaptate la situația de pe teren, unde numărul de imigranți crește zi de zi.