Amnistia fiscală promovată de PSD, boicotată de Guvernul Tudose

Noua amnistie fiscală pregătită pentru firme și persoane fizice cu datorii la stat, anunțată de Profit.ro, este contracarată de Guvern, deși inițiativa aparține partidului care susține puterea. Argumentul guvernanților este că facilități similare introduse de Cabinetul Ponta în 2015 au fost dificil de aplicat atât pentru beneficiari, dar și pentru Fisc.

18 sept. 2017, 19:32
Amnistia fiscală promovată de PSD, boicotată de Guvernul Tudose

În 2015, Executivul condus de Victor Ponta a prevăzut, prin ordonanță de urgență, anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF, restante la 30 septembrie 2015. Ca urmare, contribuabilii persoane fizice și juridice puteau beneficia de anularea creanțelor fiscale accesorii menționate mai sus, dacă achitau celelalte obligații principale (impozite, taxe, contribuții), precum și partea din dobânzi care nu făceau obiectul amnistiei. Actul normativ a avut ca scop reducerea arieratelor bugetare și și-a epuizat efectele la 30 iunie 2016, în sensul că cererile de acordare a anulării penalităților de întârziere și a cotei de dobânzi trebuiau depuse până la data de 30 iunie 2016. Spre finalului primei sesiuni parlamentare din acest an, 25 de deputați PSD au inițiat un proiect de lege prin care propun o amnistie fiscală și pentru anul acesta.

Proiectul prevede anularea penalităților de întârziere, precum și a cotei de 50% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017. 

Guvernul consideră însă că propunerea legislativă este redactată pe structura ordonanței promovate de Cabinetul Ponta și arată că ordonanța respectivă a fost prost formulată și a avut chiar efecte negative în rândul contribuabililor. 

Citește mai mult la: https://www.profit.ro