Amnistia mamelor și pensionarilor, prioritatea zero a guvernării, în zilele următoare

Sunt peste 33.000 de beneficiari ai celor două proiecte de lege propuse de Guvern în dezbaterea parlamentară. Peste 21.000 de pensionari cu datorii la bugetul de stat și peste 12.000 de mame care au primit mai mulți bani la indemnizațiile de creștere a copilului vor fi scutiți de la aceste plăți atunci când proiectele vor trece de Parlament. 

RomaniaTV.net
28 aug. 2014, 07:53
Amnistia mamelor și pensionarilor, prioritatea zero a guvernării, în zilele următoare

Guvernul a inițiat procedura legislativă în Parlament pentru două proiecte care introduc amnistia fiscală pentru aceste două categorii sociale: pensionari și mame. Fiecare persoană din aceste 33.000 ar fi putut acționa în judecată autoritățile statului pentru calculele greșite făcute la pensie sau la indemnizația de creștere a copilului.

În Senat discuțiile pe marginea subiectului nu au existat pentru că Opoziția PDL-PMP-PNL au părăsit lucrările Plenului, în semn de protest față de politicile Guvernului. Săptămâna viitoare legea este programată să intre în dezbatere la Camera Deputaților. Majoritatea confortabilă a PSD-UNPR-PC-UDMR previne un blocaj în lucrările sesiunii plenare a Camerei Deputaților. Totuși se pot identifica situații în care comisiile de specialitate nu pot analiza situația proiectelor dacă nu se asigură cvorumul de ședință. Aceste blocaje nu pot surveni decât în situația în care Opoziția nu participă la lucrări.

Guvernul și-a afirmat sprijinul necondiționat pentru pensionarii și mamele care au acumulat datorii la stat din motive neimputabile lor. În această categorie nu intră cei care au făcut uz de fals în declarații sau documente pentru a obține venituri mai mare de la stat.

Singurul motiv pentru care Guvernul nu a emis o Ordonanță de Urgență în acest sens este neconstituționalitatea. Mai ales în vacanța parlamentară, amnistia de orice fel nu poate să intre în legislație printr-un act normativ emis de Guvern. Parlamentul este cel abilitat să introducă amnistia în legislație, evident, printr-o lege.

La începutul săptămânii viitoare cei peste 32.000 de beneficiari, mame și pensionari vor primi o veste bună: toți banii pe care ar fi trebuit să-i înapoieze la Bugetul de Stat, din motive ce nu le pot fi imputate, vor rămâne la aceștia.

Având în vedere că sunt cazuri de pensionari care au recurs la gestul extrem al sinuciderii pentru datorii la stat de peste 40.000 de lei măsura este una umanitară și corectă.

Opoziția încă nu are un mesaj conturat pe acest subiect. Gestul de a se plimba cu o coroană mortuară în ședința în care s-au discutat proiectele de amnistie fiscală și părăsirea lucrărilor plenului poate fi interpretat drept o încercare de a bloca demersul Guvernului pe motivul unui deficit bugetar excesiv.