Amnistie fiscală 2019. Este oficial! Cum pot persoanele fizice să îşi steargă datoriile

Veşti bune în urma amnistiei fiscale anunţată de Ministerul Finanţelor. Există şi persoane fizice care vor beneficia de noile prevederi. Au anunţat acum.

14 aug. 2019, 05:08
Amnistie fiscală 2019. Este oficial! Cum pot persoanele fizice să îşi steargă datoriile

Deși s-a subliniat mai mult beneficiul adus firmelor prin recenta ordonanță a Finanțelor care prevede un mecanism de restructurare a datoriilor și o ștergere (condiționată) de datorii accesorii, nu doar firmele pot beneficia de pe urma ei – și persoanele fizice cu datorii la stat pot obține anularea unor dobânzi și penalități până la finele acestui an.

OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale (Ordonanța Amnistiei) se adresează și persoanelor fizice cu datorii la stat restante la 31 decembrie 2018 (indiferent de cuantum). E vorba de al doilea capitol al ordonanței, cel ce prevede anularea unor obligații accesorii, adică a dobânzilor și penalităților acumulate.

Ordonanța 6 se referă doar la obligațiile bugetare restante administrate de organul fiscal central, nu și de organele locale. Prin urmare, nu sunt luate în calcul restanțe la dări precum impozitul pe imobile, mașini, terenuri, amenzi rutiere și altele asemenea, scrie avocatnet.ro.

Astfel, Fiscul le va șterge dobânzile și penalitățile strânse la datoriile restante la finele anului trecut celor care vor cere acest lucru, până pe 15 decembrie 2019, dacă și numai dacă vor îndeplini anumite condiții:

  • să plătească toate datoriile bugetare restante la finele anului trecut (impozite, taxe, contribuții etc. la bugetul central, nu la cele locale);
  • să plătească toate datoriile bugetare ale anului curent;
  • să aibă declarațiile fiscale depuse la zi (de exemplu, declarația unică).

Anularea acestor dobânzi și penalități trebuie cerută expres pentru că nu se va produce din oficiu, chiar dacă se plătesc datoriile principale.

Ce obligații bugetare principale restante vor trebui achitate anul acesta pentru ca dobânzile și penalitățile lor să fie șterse cu buretele, potrivit ordonanței:

  • datoriile bugetare care au ajuns la scadență până la 31 decembrie 2018;
  • datoriile reprezentând diferențe (tot de obligații principale) constatate prin decizii de impunere, comunicate până la 31 decembrie 2018; aici, proiectul subliniază că nu are relevanță că termenul de plată pentru acele diferențe este dincolo de 31 decembrie;
  • datorii individualizate în titluri executorii emise conform legii și existente în evidența organului fiscal pentru recuperare până la 31 decembrie 2018 inclusiv.
  • Atenție! Potrivit ordonanței, iertarea de dobânzi și penalități nu se poate cere pentru acele datorii pentru care s-au cerut și acordat înlesniri la plată.