Amplă operaţiune anti-PKK în sud-estul Turciei. Peste 10.000 de militari au fost mobilizaţi

Guvernul turc desfășoară 10.000 de militari suplimentari în sud-estul țării pentru a intensifica lupta împotriva luptătorilor afiliați Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miercuri fiind consemnate cel puțin nouă victime într-un nou val de violențe.

RomaniaTV.net
16 dec. 2015, 18:20
Amplă operaţiune anti-PKK în sud-estul Turciei. Peste 10.000 de militari au fost mobilizaţi

Potrivit cotidianului Yeni Safak, proguvernamental, operațiunea împotriva PKK este cea mai amplă din ultimii 10 ani. În regiune au fost impuse restricții de circulație pe timpul nopții.

Printre victimele de miercuri se numără și un băiat de 11 ani, a relatat din provincia Sirnak, lângă frontiera sudică, agenția kurdă Firat. La rândul său, armata turcă a anunțat că a ucis 8 militanți PKK în aceeași provincie. Niciunul dintre anunțuri nu a putut fi verificat din surse independente.

Ferhat Encu, deputat al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), prokurd, a scris pe Twitter că pe străzile provinciei au fost desfășurate tancuri. El a postat înregistrări video cu soldați înarmați care intrau în case private și locuitori furioși care încercau să le blocheze accesul.

În ultimele zile, prim-ministrul Ahmet Davutoglu și-a înăsprit retorica împotriva PKK, el declarând luni că vor avea loc operațiuni, ‘dacă va fi nevoie, district cu district, casă cu casă, stradă cu stradă’, până când luptătorii kurzi vor fi eliminați.