Amploarea catastrofei din portul Midia este uriaşă. „Vaporul morţii a fost abandonat toată noaptea. Mii de cadavre plutesc acum pe apă”

Organizaţia Animals Internaţional susţine, prin reprezentanţii din România, că nava plină cu oi răsturnată în Portul Midia a fost abandonată toată noaptea şi doar 32 de animale din 14.600 au fost salvate. ”Mii de cadavre plutesc acum pe apă”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanţii organizaţiei, care îndeamnă iubitorii de animale să-i ceară premierului interzicerea exportului de animale vii.

25 nov. 2019, 12:34

Vaporul morţii a fost abandonat toată noaptea. Întreaga dimineaţă nu s-a încercat salvarea niciunui animal. Mii de cadavre plutesc acum pe apă„, au scris reprezentanţii Animals Internaţional România pe pagina de Facebook. Aceştia cer tuturor iubitorilor de animale să-i ceară premierului să interzică exportul cu animale vii. „Scrie-i premierului Ludovic Orban acum un email la [email protected] si cere-i sa interzica exportul cu animale vii” au mai scris reprezentanţii organizaţiei. Doar 33 de animale din cele 14.600 câte se aflau pe vas au fost salvate.

Tot în acest caz, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că s-au făcut verificări după răsturnarea navei cu oi în Portul Midia şi s-a stabilit că au fost respectate prevederile legale privind transportul animalelor vii. De asemenea, face verificări Ministerul Transporturilor.

Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de către DSVSA Constanţa, în luna martie 2019, pe baza evaluării realizate în conformitate cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale în vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În conformitate cu procedura specifică privind controlul la frontieră al bunăstării animalelor vii destinate exportului, medicii veterinari oficiali au verificat animalele, vaporul şi documentele. S-a constatat că animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport, iar densitatea prevazută de legislaţie era respectată„, a transmis, luni, ANSVSA.

Citeşte şi Operaţiunile de recuperare a oilor de pe nava scufundată în portul Midia, reluate luni. Câte animale au fost salvate

Potrivit sursei citate, încărcarea cu animale a navei s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1/2005 privind suprafaţa care trebuie alocată pe cap de animal. „Pe nava respectivă, cu o suprafaţă totală utilă de 5011 mp, au fost îmbarcate 14.600 de capete de tineret ovin cu o greutate medie de 47,46 kg/cap de animal. Precizăm ca spatiul alocat pe cap de animal a fost cu 10% suplimentar faţă de cel prevăzut de legislatia în vigoare. De asemenea, s-a verificat încărcarea corespunzătoare a navei cu apă şi furaje, ţinând cont de durata preconizată a călătoriei, precum şi funcţionalitatea echipamentelor obligatorii, cum ar fi cele de adăpare, de ventilaţie forţată, de desalinizare etc. La scurt timp după plecarea transportului, a avut loc înclinarea navei în timpul operaţiunilor de pilotaj pentru dirijarea navei în larg„, a mai transmis ANSVSA.

Sursa citată a precizat că, după producerea accidentului, s-a asigurat prezenţa serviciilor veterinare în punctul de ieşire Midia. La solicitarea acestora, a fost prezent şi medicul veterinar de libera practică angajat al operatorului economic, pentru a asigura asistenţa veterinară.

Animalele salvate până în prezent, în număr de 33, au fost cazate într-un adăpost special amenajat în Punctul de Ieşire Midia, unde li s-au asigurat hrană şi apă. Acţiunea de salvare continuă, animalele care vor fi recuperate de pe vas vor fi cazate în acelaşi adăpost, urmând ca, după verificarea stării lor de sănătate, să fie transferate cu mijloace de transport rutier, la ferma de origine, aflată la 5 km distanţă„, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

Imagini postete de Animal International Romania: