AN ŞCOLAR 2020-2021. Câte şcoli sunt pregătite pentru reluarea orelor în siguranţă

Rețeaua deficitară de cabinete medicale și de personal specializat este una dintre problemele majore identificate de Organizația Salvați Copiii România, într-un studiu care măsoară gradul de pregătire a școlilor pentru revenirea în clase a copiilor, în condiții de siguranță sanitară. Astfel, dintre cele 144 de școli analizate, din 135 de localități, doar 16 au cabinet medical cu personal de specialitate, pe toată durata programului școlar. Totuși, aproape 80% dintre școli optează pentru reîntoarcerea în clase în format clasic, față în față.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 10:03
AN ŞCOLAR 2020-2021. Câte şcoli sunt pregătite pentru reluarea orelor în siguranţă

Studiul acoperă peste 144 de școli din 135 de localități din 12 județe (Brașov, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mureș, Suceava, Timiș și Vaslui). Dintre acestea, 108 școli au nivel preșcolar, 117 primar, 134 gimnaziu și 25 liceu/profesional.

16 școli din cele analizate de Organizaţia Salvaţi Copiii au cabinet medical cu personal de specialitate, pe toată durata programului școlar, șapte au cabinet medical, dar programul personalului nu acoperă durata cursurilor, 44 au contracte încheiate cu alți furnizori, 57 nu au nicio formă de asistență medicală, iar 20 se află în alte situații (cele mai multe fiind deservite de personalul sanitar comunitar sau de dispensare/medici de familie, dar nu pe bază de contract).

115 școli au autorizație sanitară de funcționare pentru toate structurile și corpurile de clădire, 17 doar pentru unele structuri/clădiri, 10 deloc, iar trei sunt în curs de obținere. În ceea ce privește școlile fără autorizație, problema constă în inexistența sau calitatea precară a apei curente, lipsa canalizării și a toaletelor conforme.

În ceea ce privește gradul de siguranță sanitară în context pandemic, cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, cele mai multe școli au organizat consultări informale cu partenerii, fie aceștia autorități locale, părinți sau elevi, astfel: 40 de școli s-au fi consultat cu elevii, 61 cu părinții, 97 cu cadrele didactice și 93 cu autoritățile locale.

Citeşte şi Klaus Iohannis vrea ca şcoala să înceapă în 14 septembrie. Două variante în cazul unei creşteri a numărului cazurilor de Covid-19

În urma acestor consultări, dintre cele 144 de școli cuprinse în anchetă:

113 (78%) intenționează să reînceapă școala în format clasic, față în față

19 școli au optat pentru un sistem hibrid

Două au optat exclusiv pentru varianta online

O școală intenționează să intercaleze modelul hibrid și cel clasic, în funcție de clase și de numărul de elevi

Șase școli nu au decis încă modelul pe care îl pot implementa din 14 septembrie.

Ca obstacole identificate pentru cursurile în formă clasică:

12 unități de învățământ au identificat condițiile sanitare improprii

78 de școli au probleme legate de asigurarea asistenței medicale

68 de școli au de gestionat numărul prea mare de elevi din clase

18 școli au probleme legate de transportul elevilor la școală.

Modelul de educație online însă ridică mai multe dificultăți:

132 de școli spun că nu toți elevii dispun de dispozitiv pentru acces la școala online (tabletă sau laptop)

Pentru 120 de școli sunt probleme de acces la internet pentru toți elevii

În 45 de școli nu toți profesorii au acces la dispozitive sau internet

În 70 de școli nu toți profesorii au cunoștințele și abilitățile necesare pentru educație online

Pentru 76 de școli, educația online nu corespunde nevoilor specifice ale elevilor

În cazul a 113 de școli, familiile nu pot asigura sprijinul necesar.

„Școala românească are vulnerabilitățile pe care le știm cu toții, iar modelul de educație trebuie să țină cont de acestea. Peste 35% dintre copii sunt în risc de excluziune socială, iar revenirea la școală, în format clasic, este esențială pentru ei și familiile acestora. Dar autoritățile locale trebuie să facă tot ce e cu putință pentru ca toți copiii să fie în siguranță sanitară”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Organizația Salvați Copiii România reia solicitarea adresată autorităților decidente, într-o scrisoare trimisă ministerelor Sănătății și Educației, să respecte și să asigure toate condițiile necesare limitării răspândirii SARS-CoV2 în rândul copiilor, odată cu începerea noului an școlar: distanța fizică de minimum 1,5 m și, acolo unde nu e posibil, învățarea prin rotație (pe grupe) în care jumătate din elevi vor fi pentru o săptămână la școală și cealaltă jumătate vor face lecții online; alocarea de resurse financiare, astfel încât să existe medici și asistenți sociali; clarificarea condițiilor de acordare a laptopurilor/tabletelor, astfel încât accesul la educație să fie real pentru toți copiii.

Citeşte şi Veşti proaste pentru părinţi înainte de începerea anului şcolar. Sute de after school-uri nu mai pot funcţiona