AN ŞCOLAR 2020-2021. Cum se deschid şcolile în fiecare localitate. LISTA pe fiecare judeţ

AN ŞCOLAR 2020-2021. Sunt 17.747 de școli și grădinițe în România, potrivit Ministerului Educației. Acestea au primit decizia de încadrare a scenariilor pentru începerea anului școlar 2020-2021, iar Edupedu.ro a centralizat situația pe fiecare județ în parte, publicând, acolo unde există, listele cu școlile și scenariile aferente fiecărei unități. 

RomaniaTV.net
13 sept. 2020, 14:33
AN ŞCOLAR 2020-2021. Cum se deschid şcolile în fiecare localitate. LISTA pe fiecare judeţ

AN ŞCOLAR 2020-2021. Ministerul a anunțat doar câte unități deschid cursurile pe cele trei scenarii. Statistica oficială este următoarea:

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţ de ULTIMĂ ORĂ înainte de începerea anului şcolar LIVE TEXT şi VIDEO

  • 12.610 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
  • 4.892 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • 238 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
  • 7 unități de învățământ au optat pentru scenarii mixte (S2+S3). Varianta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice în care aceste școli se regăsesc: o parte sunt în curs de reabilitare, iar în altele există cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât se impune învățarea online.
LISTA – Scenariul pentru începerea cursurilor în fiecare școală, pe județe
  • Lista școlilor din județul Alba
  • Lista școlilor din județul Argeş
  • Lista școlilor din județul Arad
  • Lista școlilor din Municipiului Bucureşti (valabilă la data de 11.09.2020 – se va modifica pe 13.09.2020) Hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență aici. Anexa 1 aici Anexa 2 aici Anexa 3 aici
  • Ministerul Educaţiei a transmis către Guvern, MAI şi Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) o informare prin care cere ca patru unităţi de învâţământ să fie încadrate în scenariul roşu, deoarece nu pot „îndeplini condiţiile de desfăşurare a cursurilor potrivit scenariului 2 – galben”. 

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 103.495 duminică, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.109 persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, interval în care au fost făcute 14.784 de teste. În Bucureşti au fost consemnate 232 de cazuri. Au fost înregistrate 36 de decese, bilanţul ajungând la 4.163. La ATI sunt internaţi 465 de pacienţi.

Orban: Începerea şcolii e o necesitate; la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire

Premierul Ludovic Orban a declarat că începerea cursurilor reprezintă o necesitate şi s-a arătat convins că la şcoală elevii vor fi mai puţin expuşi riscului de îmbolnăvire decât în alte locuri.

„Eu am încredere în dascălii din România, am încredere în sistemul de educaţie din România. Sunt convins că la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire, decât liber în alte locuri, locuri de joacă sau pe terenul de sport. Noi vom urmări respectarea regulilor de protecţie sanitară. De asemenea, vom urmări orice disfuncţionalitate care poate să apară. Am fost într-o comunicare permanentă cu inspectoratele şcolare, cu direcţiile de sănătate publică, cu directorii de şcoli, cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel încât să putem lua toate măsurile care să apere sănătatea elevilor şi a copiilor. Sigur că şi părinţii trebuie să aibă încredere în începerea anului şcolar. Este o necesitate. Şi aşa, din cauza pandemiei, din cauza stării de urgenţă, patru luni de zile cursurile au fost online, într-o adaptare care practic a generat o situaţie în care este necesară începerea şcolii”, a spus Orban, aflat în judeţul Călăraşi.

Premierul a afirmat că părinţii ştiu faptul că procesul educaţional este fundamental pentru dezvoltarea fiecărui copil.

„Orice părinte care îşi iubeşte copilul ştie că fiecare copil, fiecare elev, are nevoie de procesul educaţional. Acest proces educaţional este fundamental pentru dezvoltarea fiecărui copil şi fiecărui elev. Decizia de a începe anul şcolar este o decizie care era clară din punctul meu de vedere. Sigur că există temeri, sigur că există aspecte care nu sunt perfecte, că nu au fost puse la punct în detaliu, însă orice aspect poate fi remediat. De regulă, am lăsat la latitudinea consiliilor de administraţie ale şcolilor decizia privind modul în care să înceapă şcoala şi eventualele măsuri care trebuie luate pentru a asigura accesul la învăţământ al copiilor, protejarea sănătăţii acestora. Eu îi rog pe părinţi să aibă încredere”, a adăugat Orban.

Şeful Guvernului a mai spus că au existat cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în rândul copiilor în timpul vacanţei şcolare sau când lecţiile s-au desfăşurat online.

„Dacă ne uităm la datele statistice vom vedea că, pentru vârstele de populaţie şcolară, a existat o rată de infectare de peste 6%. Deci, au existat copii care s-au îmbolnăvit fără să fie la şcoală. Dacă vor apărea cazuri, lucru pe care noi nu îl dorim, este posibil ca la şcoală să vină unii deja infectaţi, nu neapărat să dobândească. Sigur că vom lua toate măsurile, sigur că părinţii trebuie să urmărească atent sănătatea copiilor şi la orice simptom care poate să genereze suspiciune pot să ia decizia ca copilul să nu se ducă fizic la şcoală şi să participe online. Nu trebuie să intrăm în panică şi să privim cu neîncredere tot acest proces”, a explicat Orban.