AN ŞCOLAR 2022-2023. Cât îi costă pe părinţi un ghiozdan „cu de toate”

Anul școlar începe cu scumpiri la rechizite de până la 50%. O familie va aloca anul acesta aproximativ 520 de lei pentru un ghiozdan echipat, la care se adaugă bugetul pentru haine

25 aug. 2022, 20:38
AN ŞCOLAR 2022-2023. Cât îi costă pe părinţi un ghiozdan „cu de toate”

AN ŞCOLAR 2022-2023. Aproape 3 milioane de elevi se pregătesc să înceapă şcoala pe data de 5 septembrie, în contextul în care prețurile la rechizite au crescut și cu până la 50% față de aceeași perioadă a anului 2021. În acest context, autoritățile pun la dispoziția familiilor cu dificultăți financiare așa-numitele „tichete sociale pentru sprijin educațional” de 500 de lei, conform unei ordonanțe de urgență din 2020.

O familie va aloca anul acesta aproximativ 520 de lei pentru un ghiozdan complet echipat, arată calculele platformei eMag. Au crescut semnificativ vânzările de haine pentru copii: bugetul de început de an școlar are alocată o sumă de aproximativ 270 de lei pentru haine și încălțăminte.

Rechizite şcolare, în oferta Lidl de săptămâna viitoare. Cât vor cheltui părinţii la începutul acestui an şcolar
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea anului școlar, clienții au căutat pe site-ul eMAG de trei ori mai mult rechizite și ghiozdane față de lunile anterioare, tendință care se estimează că va continua și în prima săptămână de școală, spun reprezentanții platformei. “Deși inflația crescută și prețul facturilor la electricitate pun presiune pe bugetele familiilor, părinții nu își reduc sumele pe care le alocă pentru reîntoarcerea copiilor în bănci”, transmit cei de le eMag.

AN ŞCOLAR 2022-2023. Mari retaileri se pregătesc de asemenea pentru începerea școlii, la Auchan cel mai ieftin ghiozdan costând 19,9 lei, iar prețul unui penar pornind de la 3,9 lei.

Astfel, arată cei de la Auchan, cu un buget de 100 lei, de exemplu, clienții pot achiziționa un ghiozdan echipat cu 20 de articole, respectiv 10 caiete, un bloc de desen, câte un set de carioci, creioane colorate, pensule, acuarele, pixuri, stilou, creioane grafit, precum și un penar, o riglă, o radieră și pic corector.

Pe de altă parte, la Carrefour un ghiozdan ajunge și la 269 RON, cel mai ieftin fiind 69 RON.În același timp, însă, retailerul, în colaborare cu Crucea Roșie Română, lansează campania „Binele are un plan, începe cu un ghiozdan,” prin care facilitează accesul la începutul de an școlar pentru cât mai mulți elevi din mediile defavorizate din țară.

Cât despre un simplu caiet dictando format A5, acesta costă 2,29 lei la Mega Image, ghiozdanele nefiind însă disponibile în oferta acestor magazine.

În medie, o familie va aloca anul acesta aproximativ 520 de lei pentru un ghiozdan complet echipat, care să includă toate cele necesare primei zi de școală, conform estimărilor eMAG. Astfel pentru un ghiozdan sunt dispuși să cheltuie, in medie, 160 de lei, pentru un penar în jur de 60 de lei, pentru caiete tot 60 de lei, pentru instrumente de scris 140 de lei, iar pentru articole de desen 50 de lei și pentru alte accesorii de tipul rezerve, truse de geometrie sau plastilină încă 50 de lei.

AN ŞCOLAR 2022-2023.Pe lângă rechizite și ghiozdane, cele mai căutate produse necesare începutului de an școlar, în această perioadă, sunt birourile, scaunele de birou, laptopurile și telefoanele, dar și hainele. Pentru birouri și scaune de birou, o familie urmează să aloce, în medie, aproximativ 700 de lei în această toamnă, conform estimărilor eMAG.

Nici garderoba copiilor nu este neglijată, astfel că, în această perioadă, vânzările au crescut cu peste 70%. Mai bine de jumătate din cheltuieli au fost alocate pentru încălțăminte, urmată de treninguri și pantaloni. În medie, o familie aloca în jur de 270 de lei pentru haine și încălțăminte la început de an școlar.

„Revenirea în băncile școlii reprezintă un moment important și, chiar dacă anul școlar începe mai devreme, vedem că pregătirile sunt în toi, iar clienții sunt dispuși să aloce bugete similare anilor trecuți. Pe eMAG clienții au la dispoziție o varietate foarte mare de produse și oferte promoționale pentru toate buzunarele, care să îi ajute să ofere copiilor un start bun în noul an școlar. În plus, pentru a reduce presiunea pe bugetele familiilor abia venite din concediu, clienții au posibilitatea să plătească eșalonat prin intermediul soluțiilor de plată de tipul Buy Now Pay Later (Cumperi acum și plătești mai târziu) sau Slice it (Plătești în 4 tranșe)”, a spus Irina Pencea, Chief Marketing Officer eMAG.

AN ŞCOLAR 2022-2023. Tichete sociale de 500 de lei

Astfel, aceste tichete sunt acordate familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, valoarea acestuia fiind de 2550 lei/lună.

Cât despre numărul concret de familii care ar putea avea nevoie de acestea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara recent pentru edupedu că ar fi vorba de aproximativ 300.000.

Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi. Condiţia obligatorie pentru ca banii să fie viraţi pe card în prima lună de şcoală