Ana Birchall: Traian Băsescu dă dovadă de lipsă de inteligenţă diplomatică

Secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a condamnat declaraţiile extremiste ale liderului grupului parlamentar Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor. Birchall consideră că un asemenea discurs este "îngrijorător" şi că ar trebui să aparţină trecutului şi să nu mai aibă ce căuta în sistemul de valori al Uniunii Europene. totodată, deputatul social-democrat a taxat şi declaraţiile preşedintelui Băsescu despre nivelul de democraţie din Serbia şi Ucraina, afirmând că acestea nu fac decât rău României.

RomaniaTV.net
12 aug. 2013, 14:25
Ana Birchall: Traian Băsescu dă dovadă de lipsă de inteligenţă diplomatică

Deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall şi-a exprimat punctul de vedere faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la nivelul de democraţie din Serbia şi Ucraina:

Preşedintele Traian Băsescu, aflat la sfârşitul celui de-al doilea mandat, continuă să dea dovadă de lipsă de inteligenţă diplomatică prin declaraţiile negative la adresa democraţiei altor state europene. Preşedintele nu face altceva decât să antagonizeze state vecine, precum Serbia, cu care noi am avut întotdeauna o relaţie bună scăzând rapid şansele ca România să devină un actor important la nivel regional”

„Este regretabil că după ani de zile în care preşedintele jucător şi-a ignorat rolul de mediator, introducând voit o stare de conflict între diversele categorii socio-profesionale, în loc să se alăture eforului Guvernului de scoatere a României din izolarea sa externă, Băsescu continuă aceeaşi politică conflictuală, băgând acum zâzanie în relaţiile României cu vecinii săi. Deşi e prea târziu, ar fi cazul totuşi să înceteze”, a încheiat intervenţia deputatul PSD, Ana Birchall.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Serbia şi Ucraina „mai au paşi mulţi de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice”, el arătând că drepturile acordate minorităţilor naţionale sunt o emblemă a nivelului de democraţie.

Ana Birchall a vorbit şi despre declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik, Vona Gabor, solicitând Parlamentului maghiar să se discursul acestuia.

„Liderul partidului maghiar Jobbik, prezent sâmbătă în Harghita, abordează un discurs care aparţine trecutului şi care se plasează împotriva valorilor pe care Uniunea Europeană s-a construit. Toleranţa, incluziunea socială şi unitatea în diversitate reprezintă piloni puternici pe baza cărora întreaga comunitate europeană trebuie să se dezvolte. Resping cu fermitate declaraţiile liderului partidului naționalist Jobbik, precum şi oricare alte manifestări extremiste care au loc în Europa de astăzi”, declară Ana Birchall, secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor.

„Este îngrijorător faptul că un lider al unui partid, membru al Parlamentului maghiar, are astfel de abordări extremiste care contravin total valorilor UE. Cred că este obligatorie o poziţie oficială exprimată de către întregul legislativ maghiar pe această problemă. Îi solicit respectuos preşedintelui Parlamentului de la Budapesta să delimiteze instituţia pe care o reprezintă faţă de declaraţiile colegului său, domnul Gabor Vona” a continuat Ana Birchall.