ANAF a publicat „lista ruşinii”. Cine nu şi-a plătit taxele şi ce sancţiuni riscă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat vineri, conform legii, aşa numita listă a ruşinii, care cuprinde persoanele juridice ce nu şi-au plătit taxele către stat în al patrulea trimestru al anului 2022.

03 feb. 2023, 12:06
ANAF a publicat „lista ruşinii”. Cine nu şi-a plătit taxele şi ce sancţiuni riscă

În “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T4 2022. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

Obligaţiile fiscale pentru T4 2022 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2022, potrivit ZF.

Obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării. Nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

Citeşte şi: Cifrele care confirmă faptul că românii au ajuns cei mai săraci din UE. Economistul Adrian Negrescu, revoltat: „E un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi”