ANAF anunţă controale masive de la 1 iulie. Cine sunt primii români vizaţi

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a anunţat controale masive începând cu data de 1 iulie, în toată ţara. Primii vizaţi de inspectorii antifraudă sunt marii contribuabili.

24 iun. 2022, 14:54
ANAF anunţă controale masive de la 1 iulie. Cine sunt primii români vizaţi

ANAF anunţă controale masive de la 1 iulie. Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a explicat că scopul este creşterea veniturilor către bugetul de stat.

ANAF anunţă controale masive de la 1 iulie. Lucian Heiuş, anunţ de ultimă oră

Citeşte şi De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF

Şeful ANAF a anunţat că primii vizaţi de controalele inspectorilor antifraudă sunt marii contribuabili.

„Misiunea ANAF este creşterea colectării veniturilor către bugetul de stat şi tot ce facem duce spre rezultatele care trebuie să se materializeze în creşterea veniturilor, respectiv în acel celebru grad de încasări a veniturilor fiscale în PIB. Bineînţeles că mergem pe mai multe căi.

Pornim de la controale, controale la marii contribuabili, mergem la acţiunile pe care le face AntiFrauda. Chiar în acest moment, 130 de inspectori antifraudă împreună cu inspectori ANSVSA controlăm distribuitorii en-gross de legume şi fructe din Bucureşti şi Ilfov. Acestea sunt produse cu risc ridicat de evaziune fiscală.

S-a creat aici o dezbatere mult mai mare decât mi-am putut imagina, prin verificarea veniturilor persoanelor fizice. Intensificăm, în acelaşi timp, şi acţiunile de colectare. Încercăm să avem un dialog deschis cu agenţii economici care îşi declară şi nu îşi achită obligaţiile fiscale din motive independente de voinţa lor. Noi venim alături de ei şi le spunem ce scheme de ajutor pot să aibă, ce eşalonări, ce restructurare pot aplica, pentru a depăşi momentul dificil.

Toate acţiunile, toate programele, tot ceea ce vrem să implementăm în perioada următoare are un singur scop. Creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată. Nu vă ascund că o să continuăm cu multe materiale de informare către diverse categorii de contribuabili, mai mici sau mai mari.”, a declarat Lucian Heiuş, potrivit dcnews.ro. 

Acesta a explicat cum ar putea fi convinşi oamenii care nu au plătit niciodată impozitul să vină de bunăvoie să îl plătească,

„Educaţia fiscală, educaţia economică la nivelul întregii societăţi e un proces de lungă durată. Dar el trebuie început şi făcut. Explicăm şi eu mereu încerc să spun că pe lângă obligaţia legală, plata impozitelor este şi o obligaţie civică.

Oamenii trebuie să înţeleagă că statul nu poate funcţiona fără taxele şi impozitele pe care le plătesc agenţii economici. În acelaşi timp, şi noi ca stat trebuie să fim alături de agenţii economici oneşti şi să ne îndreptăm spre cei care nu respectă legea şi fac chiar concurenţă neloială celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la zi.

Nu e simplu, dar e despre a încerca să comunici cu persoanele care, să spunem, reprezintă risc de neplată, până la a ajunge să îi controlezi, să îi depistezi şi să aplici normele legale. Să nu ne oprim doar la controale sau la prevenţie. Trebuie să facem tot ce putem pentru a creşte gradul de conformare voluntară la plată şi declarare”, a declarat Lucian Heiuş.

Citeşte şi ANAF, primii pași spre digitalizare. Românii scapă de birocrație, anunțul a fost făcut chiar de președintele instituției