ANAF: Firmele au scăpat de certificarea declaraţiilor de impozit pe profit pentru 2013

ANAF: Firmele nu mai trebuie să îşi certifice declaraţiile de impozit pe profit, această obligativitate fiind eliminată din Codul de procedură fiscală printr-o ordonanţă de urgenţă care a intrat în vigoare pe 28 februarie. În aceste condiţii, formularele 101, care au termen până pe 25 martie, vor fi transmise către Fisc fără certificare. De asemenea, conform noilor reglementari, certificarea a devenit opţională pentru toate declaraţiile fiscale, inclusiv pentru cele rectificative.  
Romania TV
03 mart. 2014, 11:14
ANAF: Firmele au scăpat de certificarea declaraţiilor de impozit pe profit pentru 2013

ANAF: Contribuabilii nu mai trebuie sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit, se precizeaza in OUG nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 si care a intrat in vigoare vineri, pe 28 februarie, scrie avocatnet.ro.

Mai exact, prin actul normativ recent intrat in vigoare a fost abrogat alineatul 5 al articolului 83 din Codul de procedura fiscala (CPF), care prevedea ca, de la 1 ianuarie 2014, declaratiile fiscale anuale de impozit pe profit ale contribuabililor trebuie certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Citeşte şi ANAF: Ce formular trebuie transmis la Fisc până pe 28 februarie. Vezi cum se completează

La inceputul lunii ianuarie, Biroul de Asistenta pentru contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a confirmat pentru AvocatNet.ro ca formularele 101 trebuie certificate obligatoriu de la 1 ianuarie 2014.

ANAF: Măsura nu mai este în vigoare

Important! Certificarea declaratiei de impozit pe profit a fost introdusa in 2007, dar s-a aplicat numai in 2010 si la inceputul anului 2011, fiind amanata prin doua acte normative pana la 1 ianuarie 2014. Concret, prin Legea nr. 162/2012, obligatia de a certitica formularul 101 a fost amanata pentru inceputul acestui an, insa acum a fost abrogata prin OUG nr. 8/2014.

In conditiile in care, termenul limita pana la care trebuie depus formularul 101 pe anul 2013 este 25 martie 2014, conform noului act normativ, persoanele juridice trebuie sa depuna la Fisc, online, doar declaratia de impozit pe profit pentru anul anterior, fara o certificare facuta de un consultant fiscal.

Citeşte şi ANAF a încasat în ianuarie 16 miliarde lei, depăşind cu 13% prima lună din 2013

Certificarea tuturor declaraţiilor fiscale, opţională

Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a celor rectificative, din 28 februarie, se arata in OUG nr. 8/2014. Mai exact, conform acestei ordonante, contribuabilii pot opta sa-si certifice declaratiile fiscale la ANAF, dupa ce le depun online.

Totusi, desi este optionala, certificarea declaratiilor fiscale va reprezenta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala, potrivit OUG nr. 8/2014.

Conform reglementarilor recent intrate in vigoare, certificarea declaratiilor fiscale se va realiza cu/fara rezerve, in acord cu normele de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali (CCF), cu avizul MFP.

„Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia”, se mentioneaza in OUG nr. 8/2014.

Citeşte mai multe amănunte aici.

 

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Ceaiul care îți schimbă starea de spirit imediat după ce e consumat. Te poate relaxa și face minuni pentru creierul și mintea ta
Capital.ro
Elena Udrea e nevinovată! Ce i-a făcut Traian Băsescu
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Se schimbă Codul Rutier! Românii care au permise trebuie să știe asta
Adevarul
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Sume uriașe pentru a pregăti omenirea pentru o Apocalipsă. Decizia care ar fi fatală
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Un politician AUR și iubita lui au murit într-un accident rutier cumplit
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Serghei Rebrov: „Nimeni nu se aștepta la acest rezultat”. Reacții după victoria României cu 3-0 în fața Ucrainei
MediaFlux
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?