ANAF introduce un nou formular pentru plătitorii de TVA. Cum se completează

ANAF introduce o nouă obligativitate pentru plătitorii de TVA, după scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 24 la 20%. Aceştia vor trebui să completeze un nou formular - 394 -, aprobat în Ordinul 3.769/2015. Acesta se completa şi până acum, însă era mult mai simplu de făcut, întrucât avea doar două pagini. În noua formă, Formularul 394 are nouă pagini în care vor trebui declarate toate operațiunile făcute în România.

RomaniaTV.net
11 ian. 2016, 15:26
ANAF introduce un nou formular pentru plătitorii de TVA. Cum se completează

Volumul datelor care trebuie raportate la Fisc va crește foarte mult pentru plătitorii de TVA prin completarea formularului 394.

Formularul 394 se completa şi până acum, dar în noua sa formă vor trebui declarate toate operațiunile, atât cu persoane înregistrate în scopuri de TVA, cât și cu cele neînregistrate sau nerezidente. Vor trebui să fe raportate detaliat operațiunile pentru care se aplică TVA la încasare, pentru care s-au emis facturi simplificate sau bonuri fiscale, dar şi facturile utilizate într-o lună, numărul de facturi stornate, anulate și numărul de autofacturi.

În referatul de aprobare, ANAF arată că modificarea formularului 394 este necesar „în vederea realizării obiectivelor strategice asumate de către ANAF”

Concret, în formularul 394 vor fi declarate „de către persoana înregistrată în scopuri de TVA, a tuturor operațiunilor realizate pe teritoriul României către/de la orice persoană”. „Urmare acestui demers datele colectate prin intermediul formularului propus vor contribui la îmbunătățirea activității de analiză de risc de la nivelul ANAF, cu consecințe directe asupra creșterii gradului de conformare voluntară a contribuabililor și eficientizării procesului de colectare a impozitelor și taxelor”, explică ANAF.